Kino-projektori ostaju u smederevskom bioskopu


11. februar 2016. KULTURA – Izvor: RTS – Kino-operateri Centra za kulturu u Smederevu, dva filmska projektora na kojima su više od tri decenije prikazivali filmove na 35-milimetarskoj traci u bioskopskoj dvorani, izložili su u foajeu bioskopa i u holu Centra za kulturu.

Na repertoaru biskopa Doma za kulturu 1982. godine prikazivao se “Jedan dan života”. Dva kino-operatera u kino-kabini a traka puca.

Kada su dobili mašine iz Pančeva, koje su prvobitno radile na ugalj, nije ih bilo jednostavno pokrenuti, krali su očima zanat od konkurencije iz bioskopa “Svetlost”, a tadašnja publika bila je strpljiva.

Filmskih projekcija je u Domu kulture bilo, ali ne i dovoljno publike. Godine 1991. i to se promenilo, sa odlukom da cena ulaznice bude 1 dinar. Tada je za čuveni “Monti Pajton” prodato 35 ulaznica, koje se i danas čuvaju na zidu kino-kabine.

Samo oni koji su imali mesta blizu kino-kabine po promeni pozicije svetla znali su da dolazi do prelaza.

A onda je došlo vreme VHS traka i videoteka, pa se dešavalo da se trake sa filmom vrate neotpakovane. Usledila je digitalizacija, a pored svih nedaća bioskop i dalje radi, a mašne su tu da nas podsete na lepotu vremena kada je odlazak u bioskop bio doživljaj za sebe.