Karate: Jovana Savić i Ana Bajčić svetske prvakinje


12. jul 2012. SPORT – Karatisti smederevskog Lotosa u sastavu reprezentacije Srbije osvojili su 4 zlatne, 1 srebrenu i 2 bronzane medalje na svetskom prvenstvu održanom u Šiauliaiu u Litvaniji od 5-8. jula u okviru 5.svetskih Tafisa igara na kojima je učestvovalo 6.000. sportista iz 58 država, a karate je bio najzastupljeniji sa 1200 učesnika.

Zlato za seniore Lotosa Nenada Radojevića i Jovanu Savić, mladjeg seniora Milana Ilića i Anu Bajčić ua uzrast 12-13 god. Srebro za Mariju Pejić 16-17, bronza za Milinu Vasić 16-17 i Valentinu Aleksov 10-11 godina.

U poslednjih 13 godina reprezentacija Srbije ostvarila je najveći uspeh na WKC svetskim prvenstvima osvajanjem titula ekipnog prvaka sveta za seniore i mladje seniore 18-21 god.
Kapiten seniorske ekipe Nenad Radojević iz Lotosa postao je ekipni prvak sveta i najviše doprineo da ekipa koja je na proslom prvenstvu bila treća ovoga puta postane najbolja na svetu.Pored Radojevića za ekipu su radili Muhamed Ahmetović iz Novog Pazara i Davor Stamenković iz Lazarevca predvodjeni trenerom seniorske reprezentacije Zoranom Berakom. Naši seniori u finalu sa 3:0 pobedili su Rusiju, u polufinalu Ukrajinu, a u kvalifikacijama Australiju, Gruziju i Nemačku.
Azerbejdzan koji je branio titulu prvaka sveta izgubio je od Rusije i osvojio 3.mesto.
Poredak seniori ekipno do 1 ipona:
1.mesto SRBIJA (Radojević,Ahmetović, Stamenković)
2.mesto RUSIJA
3.mesto UKRAJINA
3.mesto AZERBEJDžAN

Ekipa mladjih seniora 18-21 god odbranila je titulu svetskog prvaka osvojenu pre 2 godine u Italiji. Za ekipu su radili Milan Ilić iz Lotosa, Dusan Marković iz Kolubare i Almir Kučević iz Enpija Novi Pazar predvodjeni trenerom reprezentacije Nusretom Sejfićem . Oni su u finalu porazili domaćina Litvaniju sa 3:0, a Milan Ilić je pobedio maksimalnim rezultatom 6:0 pre isteka vremena.U polufinalu nasa mlada ekipa pobedila je odličnu ekipu Rusije, a u kvalifikacijama Italiju i Rumuniju.
Poredak ml.seniori 18-21 god. sanbon:
1.mesto SRBIJA( Ilić, Kučević,Marković)
2.mesto Litvanija
3.mesto Rusija
3.mesto Italija

Pojedinačno najveći uspeh je ostvarila seniorka JOVANA SAVIĆ u borbama pojedinačno kategorije do 55 kg. Ona je u finalu sa 5:1 pobedila Ruskinju Sidych Marinu ,a u polufinalu posle teške i neizvesne borbe i rezultata 1:1 u produžetku meča pobedila Rumunku Gabur Ioanu.Kvalifikacione mečeve bez poteškoća rešila je u svoju korist.
Poredak seniorke -55kg sanbon:
1 SAVIĆ JOVANA SKU-Serbia
2 SIDYCH Marina KFR-WKC-Russia
3 GABUR Ioana RFMA-Romania
3 DE CILLIS Silvia FIAM-Italy

Pojedinačno u borbama za devojke 16-17 godina u kategoriji +57 kg MARIJA PEJIĆ ponela je titulu svetske vice-prvakinje. Marija je finale izgubila od Ruskinje Angeline Plaksine u produžetku meča posle rezultata 4:4.U polufinalu je porazila Karinu Kalievu sa 6:0, a u kvalifikacijama reprezentativke Italije i Rumunije sa 6:0 i 5:1.
Poredak juniorke 16-17god. +57kg sanbon:
1 PLAKSINA ANGELINA KFR-WKC-Russia
2 PEJIĆ MARIJA SKU-Serbia
3 KALIEVA Karina KFR-WKC-Russia
3 ANTONEAC Dana RFMA-Romania

U apsolutnoj kategoriji juniorki 16-17 god. MILINA VASIĆ nije uspela odbraniti titulu vice prvakinje osvojenu pre dve godine u Kaorleu. Ona je na ovom svetskom prvenstvu osvojila bronzu pošto je u polufinalu doživela poraz od nove svetske prvakinje Bernadete Dauparaite.
Poredak juniorke 16-17 god apsolutna-shobu ipon
1 DAUPARAITE Bernadeta LSKF-Lithuania
2 RIZAEVA Natalia USKO-Russia
3 VASIĆ MILINA SKU-Serbia
3 WALPOLE Melissa KAA-Australia

Na svetskom kupu za mladje uzraste do 13 god. koji je održan prvog dana šampionata ,za reprezentaciju Srbije jedine dve medalje osvojile su takmičarke Lotosa Ana Bajčić i Valentina Aleksov.
Ana Bajčić osvojila je zlatnu medalju u borbama kategorije do 45 kg i i time popravila svoj rezultat iz Kaorlea pre 2 godine kada je bila druga. Ana je u finalu pobedila Ruskinju Sofiju Sokolovu sa 2:0, u polufinalu Eriku Koridze iz Letonije 2:0, a u kvalifikacijama reprezentativke Bugarske 6:0 ,Irske 2:0 i Argentine 4;0.
Poredak devojčice 12-13 god. -45kg sanbon
1 BAJČIĆ ANA SKU-Serbia
2 SOKOLOVA Sofia KFR-WKC-Russia
3 KORIDZE Erika LKA-Latvia
3 KURDYUMOVA ELENA KFR-WKC-Russia

Bronzanu medalju na svetskom kupu za mladje uzraste osvojila je takmičarka Lotosa VALENTINA ALEKSOV za uzrast 10-11 god. u kategoriji – 40kg koja zbog teže povrede nije mogla nastaviti takmičenje u borbi za ulazak u finale. Njena protivnica u polufinalu Aleksandra Solomatina osvojila je titulu prvakinje.
1 SALOMATINA Alexandra USKO-Russia
2 CHURSINA Ekaterina USKO-Russia
3 ALEKSOV Valentina SKU-Serbia
3 ZELICH Lucia UAK-Argentina

Plasmani Lotosovih takmičara koji nisu osvojili medalju:
Dragan Boščanin, 7.mesto borbe 10-11 god. apsolutna shobu ipon
Dragan Boščanin, 12 mesto kate 10-11 god shoto
Valentina Aleksov, 5.mesto kate 10-11 god. shoto
Milica Milosavljević, 5.mesto kadetkinje borbe -55kg sanbon
Kristina Kandić, 7.mesto borbe 16-17god. -52kg sanbon
Kristina Kandić, 14.mesto kate 16-17 god shoto
Radojević Nenad, seniori 7.mesto borbe apsolutna shobu ipon
Aleksov Aleksandra , 13.mesto kate 16-17 god shoto
Katarina Kandić , 15.mesto kate 16-17 god. shoto
Siniša Kukulj, 7.mesto kadeti borbe -55kg sanbon
Vukašin Tomić, 11 mesto kadeti borbe +60kg sanbon
Filip Borisavljević ,13 mesto kadeti borbe +60kg sanbon
Milan Ilić, 9.mesto 18-21 god -68kg sanbon.

Reprezentacija Srbije ukupno je osvojila 8 zlatnih, 2 srebrene i 6 bronzanih medalja.
U generalnom plasmanu na seniorskom šampionatu Srbija je zauzela 3.mesto, na kadetsko-juniorskom prvenstvu 6.mesto ,a na Svetskom kupu za mladje uzraste 10.-mesto. Najuspešnije su reprezentacije Rusije i Italije.