Karađorđev dud proglašen spomenikom prirode


12. maj 2018. KULTURA – Izvor: N1info – Na sednici Skupštine Smedereva odbornici su bez rasprave prihvatili predlog Gradskog veća da se oronulo stablo belog duda, poznatije kao Karađorđev dud, proglasi spomenikom prirode.

U predlogu, koji su podnela dva diplomirana inženjera građevinarstva, navodi se da je dud “neobičnog i skulptoralnog izgleda, od velike starosti i kulturno-istorijske vrednosti, s obzirom da se vezuje za predaju ključeva grada Smedereva Karađorđu Petroviću 1805. godine”.

Dodaju da postoji ideja da se, kada stablo propadne, ostaci prenesu u Muzej kao dokaz “života grada”.

Pod zaštićenim područjem podrazumeva se stablo belog duda i pripadajući ograđeni prostor oko 70 kvadratnih metara.

Prvi put Karađorđev dud, kao mesto predaje ključeva, pominje se u knjizi “Spomenica povodom 500 godina smederevskog grada” arhitekte Pere J. Popovića 1930. godine.

Nijedan srpski, ni jugoslovenski istoričar, kada piše ili govori o predaju ključeva utvrđenja, ne spominje dud i ne locira mesto na kome je smederevski dizdar Muharem Guša predao Karađorđu ključeve.

Arheolog Mlađen Cunjak sumnja da je taj beli dud, koji je biološki kratkog života i obično ne dočeka 100 godina, mesto gde je došlo do predaje ključeva.