Kako se pali visoka peć?


19. mart 2013. PRIVREDA – Uprkos obećanjima o brzom pokretanju proizvodnje u smederevskoj Železari, ministar finansija Mlađan Dinkić naišao je na neočekivani problem. Naime, predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović upozorio je da Železara nema stručnjake koji, posle devet meseci pauze, mogu da pokrenu rad visoke peći, što je u poređenju sa nepostojanjem tržišta za njene proizvode trebalo da bude tek trivijalni problem

“Nije tajna da u Železari više ne postoje stručnjaci, tako da trenutna garnitura menadžera ima problem kako da pokrene visoku peć”, rekao je Veselinović u izjavi za agenciju Beta. On je dodao da pokretanje visoke peći u takvim uslovima može da ima ozbiljne posledice i da bi bolje bilo da se uvoze gotovi slabovi, što bi uposlilo gotovo čitavu fabriku.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je početkom marta da će proizvodnja u Železari Smederevo biti pokrenuta u aprilu paljenjem jedne visoke peći i vraćanjem na posao 5.200 radnika. Novac za proizvodnju, kako je objasnio, obezbediće fabrika i država garancijama za kreditiranje nabavke sirovina.

“Bez obzira na najave da će proizvodnja biti pokrenuta, ruda još nije stigla, niti bilo ko može sa sigurnošću da kaže kada će doći i kada će proizvodnja biti pokrenuta”, rekao je Veslinović.

On je procenio da bi uvoz gotovih slabova iz Rusije i Ukrajine i pokretanje Tople i Hladne valjaonice mnogo manje koštao državu od pokretanja visoke peći i fabriku bi doveo na pozitivnu nulu. Topla i Hladna valjaonica su, kako je rekao, u prilično dobrom stanju i mogle bi da pokrenu deo fabrike, dok bi druga polovina morala da čeka na sređivanje visokih peći.

“Rad Železare Smederevo mnogo bi manje koštao da nije, po odlasku Amerikanaca, proizvodnja gotovo stala, nego što će koštati sada da se zaduvaju visoke peći i kontinuirano oživljavaju pogoni”, rekao je tim povodom predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Smedereva Mileta Gujaničić.

Železara Smederevo je od januara 2012. godine u vlasništvu države, nakon što je za jedan dolar otkupljena od američkog giganta US Steel koji se povukao jer je fabrika pravila gubitke. Nakon toga, uprkos velikim obećanjima koja su dolazila tadašnje Vlade, bilo je potrebo svega mesec dana da se proizvodnja potpuno obustavi, a radnici pošalju na prinudne odmore.

Izvor: e-novine.com