Kako se kalila Železara


27. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: RTS – Odlukom o nastavku rada smederevske Železare kupljeno je vreme za pronalazak strateškog partnera, ali će tim problemom na samom startu morati da se pozabavi nova vlada, ocenili su gosti “Oka ekonomije”. Zaustavljanjem proizvodnje, pozicija za traženje strateškog partnera bila bi dodatno otežana.

Jedan od vrućih kromipira koji će, na samom početku, u ruke primiti nova vlada Srbije biće problem Železare u Smederevu, saglasni su gosti emisije “Oko ekonomije”.

Iako je juče bilo najavljeno gašenje druge peći, kontinuitet rada prihvatljiviji je od “tihog hoda”, ali i bolja pozicija za traženje strateškog partnera, zajednički je stav gostiju RTS-a.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović kaže da je sa predstavnicima države postignuto nekoliko važnih dogovora – da se Železara neće gasiti, da će nadležna ministarstva obezbediti sredstva da se ne gasi druga peć i da će biti nastavljena primena kolektivnog ugovora.

Vujović najavljuje i da će u četvrtak biti održan sastanak na kojem će biti odlučeno koliko sredstava će biti uloženo kako bi Železara opstala.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić smatra da je država prilikom preuzimanja Železare morala da zna sve u vezi sa tim pogonom – koji su ugovori ranije potpisni i kako se zatvara finansijska konstrukcija. Da su to znali, mnoge stvari bi im bile jasnije sada.

“Moramo da znamo da u Srbiji postoje prerađivači koji kupuju od železare, oni su u prvom redu zavisni od železare i oni sada idu na alternatvine varijante. Druga grupa kupaca je ona koja je u potpunosti oslonjena na ove proizovde. Treća grupa su oni koji bi kao posledicu imali povećanje cena i koji su usmereni na male kupce”, objašnjava Džagićeva.

Miroslav Zdravković, urednik sajta Makroekonomija.org podseća da je ukupna vrednost Železare 350 miliona evra, a da su dugovi duplo veći. O tome se, kako ističe, mora voditi računa, jer niko neće kupiti preduzeće sa dugom od 700 miliona evra.

“Potezima u poslednja dva dana se kupuje vreme, ali ukoliko stane proizvodnja, postoji mogućnost da preduzeća iz regiona preuzmu tržište, a kasnije je veoma teško vratiti se”, smatra Zdravković.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović kaže da je od kada je “Ju-Es Stil” otišao postoji zebnja da li će se održi proizvodnja u Železari, što je teško bez strateškog partnera.

“Sindikati i poslovodstvo su doneli lepu vest, da peć nastavlja sa radom, i sada stanovnici Smedereva mogu da budu mirni”, navodi Stojanović.

Stojanović kaže da se ne sme dozvoliti da Železara stane i da se u tim uslovima pregovara sa novim strateškim partnerom, koji bi omogućio nastavak proizvodnje čelika.

Džagićeva smatra da je u letnjim mesecima teško doći do strateškog partnera, kao i da se mora voditi računa ko će to biti.

“Biće dosta teško obezbediti sredstva za nastavak funkcionisanja, jer će se do septembra ta sredstva obezbeđivati iz budžeta”, kaže potpredsednica Privredne komore Srbije.
Vujović smatra da je povoljnije naći pare za kontinuitet rada Železare, jer bi “tihi hod” bio skuplji.

Uprkos najavi da će Železara biti uvedena u “tihi hod”, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije kaže da je na današnjem sastanku sa nadležnima iz Vlade i Ministarstva ekonomije predočeno da to neće biti povoljnija opcija, pa je zbog toga odluka promenjena.

Zdravković objašnjava da je od 2008. godine, kada je počela svetska kriza, u mnogim granama privrede pala proizvodnja, što znači da je izgubljeno tržište. To odnosi i na uvoz čelika pa, iako postoji velika tražnja, nijedna evropska zemlja ne traži baš toliko čelika.

“Veoma je bitno znati da, čak i ukoliko država odluči da subvencioniše, nova vlada će morati da smanjuje troškove, što će se odraziti i na subvencionisanje Železare”, objašnjava Zdravković.

Potpredsednica Privredne komore Srbije navodi da se mora znati da je ranije postojala samo jedna železara, a da sada postoje dve i da su se uslovi na tržištu promenili, jer sada postoji konkurencija.

Vujović smatra da, iako postoji mnogo problema sa kojima će se nova vlada sresti, Železara mora biti prioritet, ali i cela industrija, jer će tako Srbiji biti mnogo bolje.

Džagićeva kaže da je neophodno pokrenuti novi proces industrijalizacije i da će nova vlada, ako se strateški opredeli za nove investicije u industriju, pre svega u Železaru, tako rešiti problem zaštite tržišta Srbije.