Kako pljačkaju drumski razbojnici: Mole za prevoz i gorivo, lažni Turci nude zlato…


12. avgust 2013. HRONIKA – Izvor: Blic – Trojica iz crnog BMW su mi mahali da zaustavim automobil na auto-putu prema Nišu kod skretanja za Smederevo. Jedan je izašao i predstavio se kao Turčin koji je ostao bez para, pa nam je ponudio zlato samo da mu damo gotovinu u evrima kako bi stigao do kuće. Ispostavilo se da je prevarant – priča za “Blic” Goran Kovačević, jedan od mnogobrojnih vozača koje su prevarili lažni Turci, zbog kojih je policija pojačala kontrolu na auto-putu.

Kovačević je prevaren 22. jula kada ga je “drumska banda” zaustavila dok je od Beograda vozio ka Nišu.

– Kada su mi mahali da stanem, pomislio sam da su možda policija ili da su videli da mi je vozilo u kvaru, pa da žele da mi pomognu. Kada sam stao, iz BMW nam je prišao gospodin u odelu i na lošem srpskom objasnio da je Turčin. Na engleskom nam je ispričao da ostaje bez goriva, da mu je blokirana kartica i da traži neku gotovinu kako bi se vratio u Tursku. Počeo je sa sebe da skida lanac, prsten, narukvicu i sve to nam je davao za 200 evra. Mi mu govorimo da nemamo toliko, on počinje da se cenjka, ali priča izuzetno ubedljivo: pada na kolena, klanja se, spominje alaha, samo što nije zaplakao za pomoć – prepričava vozač kako je prevaren.

Kovačević se sa prijateljima koji su sa njim bili u automobilu dogovorio da mu daju 50 evra, jer su naseli na priču misleći da je Turčin zaista u problemu.

– Kada smo mu izvadili novac, on nam je ostavio lanac i prsten pokazujući nam na žig da je pravo zlato. Zahvaljuje se sto puta i odlazi. Sutradan smo utvrdili da je u pitanju prevara, da je navodno zlato obična bižuterija i slučaj prijavili policiji. Tamo su nam rekli da su takvi slučajevi svakodnevni i da podnesemo prijavu – kivan je Kovačević.

U MUP kažu za “Blic” da su u letnjem periodu pojačali kontrole, odnosno u vreme kada veliki broj stranaca prolazi kroz Srbiju.

– Imamo nekoliko ovakvih prijava, ali vozači često ne shvate odmah da su prevareni, pa ne zapišu registraciju, ne sećaju se automobila, ne mogu da opišu osobu koja ih je prevarila. Savet za sve je da se obazrivo zaustavljaju na putevima, da ne otvaraju prozore pre nego što se uvere ko ih je i zbog čega zaustavio i da nikako ne daju gotovinu nepoznatim osobama, a pogotovo da ne pričaju koliko novca imaju u vozilu. Apelujemo da svaki sumnjivi slučaj prijave u policiji – kažu u MUP.

Prošle godine, saobraćajna policija postavljala je zasede rumunskoj mafiji koja je pljačkala na deonici od Horgoša do Jagodine.

– Glavne mete rumunskih kriminalnih grupa su stariji bračni parovi, koji su sami u automobilima. Imaju dve uigrane šeme rada, a podeljeni su u dve grupe: jedna radi od Horgoša do Novog Sada, a druga od Bubanj potoka do Jagodine. Zaustave vozilo, a zatim pljačkaju. Rumuni znaju da im se starci ne mogu suprotstaviti, pa im otimaju novac i dokumenta. Isprave, naravno, bacaju, a novac zadržavaju – dodaje izvor iz MUP-a.