Kad propadne gigant, propada i grad


06. novembar 2011. PRIVREDA – Smederevci poslednjih dana strahuju da ne prođu kroz muke kroz koje su pre nekoliko godina prolazili Kragujevčani.

Dok je Zastava posustajala, posustajao je skoro čitav grad, jer je taj gigant, uz prateće fabrike, zapošljavao nekad i više od 10.000 radnika.

Vlada pokušava da pronađe način da se ne ugasi Ju-Es stil i tako ne ugrozi egzistencija 5.500 porodica, ali povlačenja stranog kapitala poremetilo bi život i u drugim varošima u kojima on plaća najveći broj zaposlenih.

Ako bi američka investicija “isparila” iz Smedereva, broj plata u ovom gradu bi se smanjio za četvrtinu. Valja znati i da od oko 23.000 trenutno zaposlenih, čak 6.653 zavisi od poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Prerađivačka industrija Smedereva, pored radnika nekadašnjeg Sartida, upošljava još svega oko 2.000 ljudi. A broj nezaposlenih, ako peći Ju-Es stila trajno stanu, skoro bi se duplirao. Sa sadašnjih 7.294 porastao bi na oko 12.800.

“Tamo radi 5.500 ljudi i mi smo u kontaktu sa rukovodstvom te kompanije da vidimo šta može da se uradi”, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić. On dodaje da se “nada da će se naći adekvatno rešenje i da do zatvaranja neće doći. Moramo da vodimo računa, jer ta fabrika ima veliki uticaj na izvoz iz Srbije. Prvenstveno, međutim, moramo da mislimo na zaposlene i njihove porodice”.

Koliko jedna strana investicija može da promeni život u nekom mestu vidi se po primeru Rače. Jura je Rači donela 1.300 novih radnih mesta. I to su jedini radnici u prerađivačkoj industriji u ovom gradu. Uz njih, posao ima još manje od hiljadu ljudi, od kojih oko 340 u javnom sektoru.

Kada bi gigant spletom loših finansijskih okolnosti u nekom momementu stao, izgubilo bi se više od polovine trenutno zaposlenih u ovom mestu. A broj nezaposlenih bi se više nego duplirao, jer ih je sada, po zvaničnim podacima, 1.064.

Svi pamtimo šta je nekada Zastava značila za Kragujevac. Današnja fabrika upošljava manje radnika, do kraja sledeće godine angažovaće 2.400 radnika. Mnogi od 22.000 trenutno nezaposlenih u ovom gradu, međutim, računaju da će posao naći kod nekog od Fijatovih komponentaša.

Kada sa traka ne bi krenula zvonko najavljivana masovna proizvodnja novog modela, broj izgubljenih radnih mesta se ne bi zaustavio samo na 2.400. Pogasile bi se sve firme, ugostiteljski lokali, radnje i butici koji su vrata otvorili očekujući rast standarda posle dolaska Italijana.

Nisu samo strane fabrike te od kojih zavisi većina stanovnika nekog grada. Rudarski basen Kolubara zapošljava oko 10.000 ljudi. Od njega živi većina porodica u Lazarevcu, ali i u Lajkovcu. To je jedan od razloga što su prosečne zarade u ovim mestima po pravilu prilično iznad republičkog proseka.

Izvor: Novosti