Jugovo – tragovi nekadašnjeg izletišta


11. jun 2016. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Na samo pet kilometara od centra Smedereva, na desnoj obali Dunava, nalazi se izletište Jugovo, odmaralište prvobitno namenjeno radnicima nekadašnjeg Sartida. Izletište je korišćeno do 2007. godine, od tada do danas, napravljeno je nekoliko projekata rekonstrukcije, ali nijedan nije realizovan.

Četiri hektara najatraktivnije lokacije od Beograda do Đerdapa, na Dunavu, danas se jedva prepoznaje. Ostali su samo tragovi nekadašnjeg izletišta, poneka kućica obrasala u šumu i delovi klackalica i ljuljaški koji odolevaju korovu.

A nekada je Jugovo bilo Smederevsko more. Radnici Sartita nasuli su obalu, šljakom iz Železare, napavili pontone i igrališta. U restoranu se se spremali lokalni specijaliteti, a Smederevci su uživali u debeloj hladovini lipa i topola.

Godine 2007. Jugovo je otkupa Beogradska firma od “Sartida u stečaju” sa idejom da se tu napravi akvapark, pored akvaparka postoji i potencijal za banjski turizam.

Iako su radovi na akvaparku započeti, posle sezone, ponovo je sve stalo, a 2014. godine, grad je načinio petogodišnji ugovor o zakupu izletišta, uz saradnju sa turističkom organizacijom, međutim, taj sporazum nije zaživeo.

Jugovo je i dalje u privatnom vlasništvu, ne pripada ni gradu, ni Smederevcima.