Jubilarne 25. Smederevske svetosavske svečanosti


28. januar 2014. KULTURA – Svečana akademija povodom jubilarnih, 25. Smederevskih svetosavskih svečanosti, održana je u nedelju u Centru za kulturu, u okviru koje su uručene tradicionalne nagrade – Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih.

Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, uručila je nagrade dobitnicima i prisutnima poželela da žive u duhu Svetosavlja, u slozi, ljubavi i zajedništvu i sa više pozitivne energije.

Besednik na Svečanoj akademiji je bio Protojerej stavrofor dr Dragomir Sando, profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a u muzičkom delu programa nastupio je Crkveni hor “Sloga”, koji radi pri hramu Svetoga Đorđa u Smederevu, učenici Muzičke škole “Kosta Manojlović”, polaznici Studija baleta Centra za kulturu i hor “Kir Stefan Srbin”.

U ovogodišnjim Svetosavskim svečanostima učestvuju škole i ustanove kulture, pod pokroviteljstvom grada Smedereva, a domaćin Svetosavskih svečanosti je Regionalni Centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Dobitnik Svetosavske povelje za 2013.godinu je

Momir Moša Milanović, muzičar- kontrabasista, rođen 1931.godine u Selevcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Smederevu, Srednju muzičku školu “Mokranjac” u Beogradu, studirao na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu. Muzikom je počeo da se bavi od svoje rane mladosti, tako da je po odlasku u Beograd na studije postao član orkestra AKUD “Branko Krsmanović” sa kojim je nastupao po celom svetu. Kasnije je svirao u svim orkestrima i ansamblima pri Radio-televiziji Beograd.
Jedan je od muzičara koji su snimili najveći broj trajnih snimaka za potrebe RTB-a sa najpoznatijim pevačkim imenima od Vuleta Jevtića, Radmile Dimić, Predraga Cuneta Gojkovića, Silvane Armenulić do Tome Zdravkovića. Svirao je na skoro svim festivalima narodne muzike kod nas, ali i na brojnim festivalima u inostranstvu, džez festivali u Parizu, Študgartu, Hamburgu, Kopenhagenu, kao i sa Edit Pjaf i Šarlom Aznavurom.
Jedan je od velikih donatora Srpske pravoslavne crkve (obnova i izgradnja Crkve u Petrijevu, Crkve Sv.Đorđa u Smederevu, Crkve Sv. Luke na Carini…). Bio je predsednik Udruženja estradnih umetnika Beograda. Sada je stalni član Akademije scensko-muzičkih umetnosti Srbije.
Dobitnik je više izuzetnih priznanja: Zlatni mikrofon Radio Beograda, Estradne nagrade grada Beograda, Estradne nagrade Republike Srbije i Estradne nagrade Jugoslavije, Povelje Džez udruženja, nekoliko povelja Crvenog krsta u znak zahvalnosti za učešće na humanitarnim manifestacijama, a odlikovan je i Ordenom rada SFRJ.
Otac je dvojice sinova koji su takođe muzičari – vrhunski umetnici.

Dobitnici Nagrade za stvaralaštvo mladih za 2013.godinu su:

Sonja Mladenović, svršeni student Medicinskog fakulteta u Beogradu, rođena je 11.5.1988. godine u Smederevu. Jedan je od najboljih studenata sa prosekom 9,89. Proglašena za najboljeg studenta druge, četvrte i pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Biljana Đurić, svršeni student Medicinskog fakulteta u Beogradu, rođena je 1988. godine u Smederevu. Bila je stipendista Fonda za mlade talente opštine Smederevo. Jedan je od najboljih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa prosekom 9,89. Tokom studija bila je član Centra za stručni i naučno-istraživački rad studenata i dugogodišnji demonstrator na predmetu Medicinska fiziologija. Sada je na doktorskim studijama na istom fakultetu, modul “Fiziološke nauke” koji će joj omogućiti da nastavi dalji naučno-istraživački razvoj.

Izvor: smederevo.org.rs