Jubilarna 130. Smederevska jesen od 7. do 10. septembra


29. avgust 2017. PRIVREDA – Izvor: eKapija – Jubilarna Smederevska jesen, koja ove godine obeležava 130 godina od osnivanja, počinje 7. i trajaće do 10. septembra, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Pored uživanja u vinu, izložbi voća i grožđa, kao i sajma na kome će se predstaviti domaće i strane kompanije koje uspešno posluju u Smederevu, posetioce očekuje bogat muzički, kulturni i dečji program.

Program manifestacije počinje u četvrtak, 7. septembra uličnim performansom “Rađanje vinove loze” smederevskog pozorišta Patos i nastavlja se koncertima na gradskom trgu gde će između ostalih nastupiti Alen Islamović. Svečano otvaranje planirano je za 8. septembar, kada će u srednjovekovnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave nastupiti operski pevači Jadranka Jovanović i Oliver Njego, a tokom manifestacije posetioce očekuju nastupi mnogih renomiranih izvođača.

– Pored bogatog muzičkog i sportskog programa, pratećih programa Muzeja, Narodne biblioteke Smederevo i drugih ustanove kulture, pripremili smo i raznovrstan dnevni program koji je planiran za vikend i koji čine pozorišne predstave, igrokazi, viteški turniri i izložbe starih zanata, a posebnu pažnju posvetili smo najmlađima – rekla je Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu i član Organizacionog odbora manifestacije.

Ona je najavila i tradicionalne nastupe domaćih i stranih karnevalskih trupa, peti međunarodni festival dečjih KUD-ova, kao i nastup dečjeg hora Kolibri.

Goran Jovšić, v. d. direktora JP Smederevska tvrđava i član Organizacionog odbora manifestacije, posebno je istakao tradicionalnu poljoprivrednu izložbu Seoska dvorišta na kojoj će više od 20 smederevskih sela predstaviti svoju poljoprivrednu proizvodnju, promovisati domaću radinost, specijalitete i običaje.

Kuriozitet za turiste predstavljaju organizovane posete vili Zlatni breg, nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović, i obilazak grada turističkim autobusom.

Kako navode organizatori, Smederevska jesen je turistička, vinska i privredna manifestacija koja pored predstavljanja visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda posetiocima nudi bogat program, kao i priliku da se bolje upoznaju sa karakteristikama smederevskog kraja.