Ju-Es stil Srbija se bori za opstanak


12. novembar 2011. PRIVREDA – Kada je Ju-Es stil 2003. godine kupio srpsku čeličanu Sartid — koja je bila u stečaju — činilo se da je izbegnuta potencijalna katastrofa. Osam godina kasnije, zbog globalne ekonomske krize, kompanija sa proizvodnim kapacitetima u Smederevu bori se za opstanak.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je medijima da vlada pregovara sa rukovodiocima kompanije i da očekuje rešenje umesto da se ta kompanija zatvori.

„Uglavnom moramo da razmišljamo o velikom uticaju koji Ju-Es stil ima na naš izvoz i da tamo radi 5.500 ljudi“, rekao je Ćirić. On je takođe istakao da je Ju-Es stil bio u sličnoj situaciji krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umčević nedavno je saopštio da će Ju-Es stilu biti smanjene određene takse kako bi mogao da smanji operativne troškove i zadrži sve radnike.

Umčević je rekao medijima da je Gradsko veće Smedereva odlučilo da smanji dnevne takse za korišćenje obale reke Dunav i u toku su razgovori o smanjenju ekološke takse.

Umčević je saopštio da bi ekološka taksa mogla da bude smanjena u skladu sa doprinosom kompanije zaštiti životne sredine. Lokalna vlada, je, nagovestio je on, spremna da prihvati taj zahtev i sada razmatra šta Ju-Es stil može da učini da pomogne u zaštiti životne sredine.

Umčević je dodao da prvobitne procene pokazuju da bi mogla da se smanji sa trenutnih 100 miliona dinara na 2,5 miliona dinara godišnje.

„Smanjenjem taksi želimo da pomognemo Ju-Es stilu jer je izrazio želju da ne smanjuje radnu snagu“, rekao je gradonačelnik.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević misli da mere koje su preduzele vlada i lokalna vlada mogu da pomognu, ali problem može jedino da se reši stabilizacijom tržišta i većom potražnjom za čelikom.

„To nije problem samo u Srbiji, nego u regionu i u Evropi. Proizvodni kapaciteti premašuju potražnju“, rekao je Kovačević za SETimes.

Ju-Es stil je pretrpeo gubitak od 15 miliona evra u 2010. godini.

Jedna od visokih peći u čeličani trenutno je na „tihom hodu“. Šefovi kompanije u Sjedinjenim Državama nisu zadovoljni učinkom kompanije i saopštili su da je moguće zatvaranje obe peći ili otpuštanje izvesnog broja radnika.

Pre nego što ga je kupio Ju-Es stil, Sartid je radio daleko ispod svog punog kapaciteta proizvodnje od 2,2 miliona tona. Ju-Es stil Srbija proizveo je preko milion tona sirovog čelika u prvoj godini rada, što je povećanje od 40 odsto u poređenju sa 2003. godinom.

Izvor: SETimes.com.