JSL – Ko će sa “Oklopom” u PLS?


09. april 2013. SPORT – Domaći fudbalski šampionat ulazi u interesantnu završnicu nakon “kikseva” Partizana ali će se, osim borbe za titulu, voditi velika bitka za opstanak u ligi koju je već izgubilo Smederevo pa ostaje pitanje ko će sa “Oklopnicima” u PLS.

Partizan je svojim neočekivanim kiksevima u prethodna tri kola učinio završnicu šampionata, i borbu za titulu, neizvesnijom, ali klub iz Humske i dalje drži sve konce u svojim rukama sa četiri i više bodova u odnosu na konkurente.

Paralelno sa bitkom za trofej vodiće se i ona za opstanak u ligi u kojoj će učestvovatim minimum pet klubova.

Smederevo je svoju bitku već izgubilo jer ima devet bodova iz 22. utakmice a prvi naredni rival ima 12 bodova više.

Pitanje koje se postavlja je ko će sa “Oklopnicima” u Prvu ligu Srbije?

Kada bi se sezona završila u ovom trenutku to bi bio Hajduk iz Kule koji ima 21 bod i nalazi se na 15. poziciji. Ono što Kuljane može da raduje jeste činjenica da ih do kraja šampionata očekuju dueli sa direktnim konkurentima u borbi za opstanak a da su mečeve sa “večitima” već pregrmeli.

Radnički iz Kragujevca do pre tri dana bio je u zoni ispadanja ali sada ima bod više od Hajduka i nalazi se na 14. poziciji na tabeli. Za Kragujevčane bi predstojeće dve utakmice mogle da budu jako važne jer dočekuju BSK i gostuju Donjem Sremu koji su direktni konkurenti u borbi za opstanak.

Nakon toga “Đavole” očekuje težak raspored i susreti sa Partizanom, OFK Beogradom, Jagodinom, Vojvodinom i Slobodom iz Užica pa će ekipi Dejana Švabe Đurđevića biti jako teško da na tim utakmicama traži bodove za opstanak u ligi.

Naredni pretendent za ispadanje iz lige je ekipa Novog Pazara koja se nalazi i u velikim finansijskim problemima. Pazarci su ostali bez trenera zbog dugovanja bivšim šefovima stručnog štaba a ništa imaju još teži raspored od Radničkog u poslednjih osam kola.

Novi Pazar će se do kraja šampionata sastati samo sa Hajdukom, od klubova koji se bore za opstanak, a i taj duel igra se u Kuli i to u poslednjem kolu pa bi upravo on mogao da bude odlučujuć za dve ekipe.

Donji Srem je trenutno dva boda iznad zone ispadanja i ekipi iz Pećinaca takođe predstoji grčevita borba za opstanak u ligi u koju su prvi put u istoriji kluba ušli prošle godine. Njima će u glavi biti i scenario koji je viđen u Inđiji koja je pre dve sezone morala nazad u PLS nakon samo godinu dana igranja u elitnom rangu.

BSK iz Borče je trenutno u najboljoj poziciji jer ima 4 boda više od Hajduka iz Kule ali Beograđani imaju najpovoljniji raspored od svih “davljenika” jer će sa direktnim konkurentima za mesto u nižem rangu moći da se bori za bodove.

Serija loših rezultata uvela bi i Spartak iz Subotice i Javor u problem ali su te ekipe za sada sigurne u sredini tabele.

Prošla sezona odvela je Borac i Metalac u niži rang a ta dva kluba imala su po 19 bodova na kraju sezone. Već sada je izvesno da će “magična brojka” koja bi trebalo da obezbedi opstanak u ligi u tekućoj sezoni biti mnogo veća a trebalo bi da 32 boda budu dovoljna da se izbegne selidba u niži rang takmičenja.

Trenutan poredak ekipa u donjem delu tabele i raspored do kraja sezone.

11. BSK 22 7 4 11 23:45 25
12. Donji Srem 22 6 5 11 19:27 23
13. Novi Pazar 22 5 8 9 21:30 23
14. Radnički (K) 22 5 7 10 20:30 22
15. Hajduk 22 5 6 11 26:31 21
16. Smederevo 22 1 6 15 9:37 9

* BSK Borča
Radnički Kragujevac – BSK
BSK – Crvena zvezda
Smederevo – BSK
BSK – Spartak
BSK – Hajduk
Donji Srem – BSK
BSK – Jagodina
OFK Beograd – BSK

* Donji Srem
Radnički Niš – Donji Srem
Donji Srem – Radnički KG
Crvena zvezda – Donji Srem
Donji Srem – Smederevo
Spartak – Donji Srem
Donji Srem – BSK
Donji Srem – Hajduk
Jagodina – Donji Srem

* Novi Pazar
Novi Pazar – Jagodina
OFK Beograd – Novi Pazar
Novi Pazar – Partizan
Sloboda – Novi Pazar
Novi Pazar – Vojvodina
Javor – Novi Pazar
Novi Pazar – Rad
Hajduk – Novi Pazar

* Radnički KG
Radnički – BSK
Donji Srem – Radnički
Radnički – Jagodina
OFK Beograd – Radnički
Radnički – Partizan
Sloboda – Radnički
Radnički – Vojvodina
Javor – Radnički

* Hajduk
Smederevo – Hajduk
Hajduk – Vojvodina
Spartak – Hajduk
Hajduk – Javor
BSK – Hajduk
Hajduk – Rad
Donji Srem – Hajduk
Hajduk – Novi Pazar

Izvor: Sportske.net