Jovana i Dragan dobitnici knjiga “Čovek i dečak” i “Bez skrovišta”


24. avgust 2015. KULTURA – Dvoje najsrećnijih gledalaca filmova u Centru za kulturu Smederevo prošlog meseca su Jovana Perić i Dragan Radosavljević. Iz kutije u kojoj je publika tokom prethodnog meseca ubacivala svoje ulaznice, sinoć, pre projekcije filma „Tajne vatikana“, izvukao je Zoran Tomić, radnik obezbeđenja Centra za kulturu. Jovana Perić dobila je roman „Čovek i dečak“ Tonija Parsonsa, a Dragan Radosavljević je nagrađen romanom „Bez skrovišta“ Glena Grinvalda, koje je obezbedila Izdavačka kuća Laguna. Knjige su dobitnicima uručene iste večeri.

Laguna i Centar za kulturu Smederevo nastavljaju da nagrađuju bioskopske gledaoce novim filmovanim romanima i u avgustu, a najsrećniji će postati vlasnici romana „Farenhajt 451“ klasiku Reja Bredberija i „Priče o crvenom sirku“ kineskog pisca Mo Jena.

Po romanu „Farenhajt 451“ Fransoa Trifo snimio je čuveni film 1966. godine, a sam roman je remek-delo 20. veka i jedna od najznačajnijih knjiga naučno-fantastičnog žanra. U „Farenhajtu 451“, zastrašujućoj viziji budućnosti, vatrogasci ne gase požare – oni ih raspiruju kako bi spalili knjige. Bredberi je oslikao društvo čiji je jedini cilj održati privid sreće.

Roman „Priče o crvenom sirku“ izazvao je ogromnu pažnju i kineske kritike i čitalaca, a zahvaljujući istoimenom filmu reditelja Džang Jimoua, koji je na filmskom festivalu u Berlinu 1988. godine dobio nagradu „Zlatni medved“, proslavio Mo Jena širom sveta. Nobelovu nagradu za književnost Mo Jen je dobio 2012. godine sa obrazloženjem da sa „fantastikom spaja fikciju, istoriju i savremeni trenutak“. Okosnicu romana čini borba seljaka protiv Japanaca u drugom kinesko-japanskom ratu (1937–1945) u piščevom fiktivnom zavičaju Gaomi.

Da biste postali potencijalni dobitnici jedne od knjiga potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim tu ulaznicu, po završetku filma ubaci u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade će biti izvučene na početku prve filmske projekcije u narednom mesecu.

11900527_10208126455865656_652210024_o