Jedna peć potpaljena, a druga mora u “tihi hod”


13. oktobar 2015. PRIVREDA – Izvor ALO – U smederevskoj Železari nedavno je svečano potpaljena Visoka peć broj 1, a već se proneo glas o gašenju i tihom hodu Visoke peći broj 2. Izvršni direktor potvrđuje da će druga peć biti u vrsti tihog hoda.

Odmah po objavljivanju vesti o paljenju Visoke peći broj jedan, koja je bila van upotrebe 5,5 godina, u “Železari” u Smederevu počelo je da se govori o gašenju “dvojke”, koja je do sada radila, sa kraćim prekidima.

Da se Visokoj peći 2 sprema neka vrsta “tihog hoda” potvrdio je i “Politikin” izvor u “Železari”, a da li će do toga i doći, kada i koliko bi peć mogla biti u mirovanju, samo se nagađa.

I dok se među radnicima se “šuška” da se peć gasi jer je pred kolapsom i jer je neophodan njen remont, izvršni direktor “HKP Inženjeringa” Peter Kamaraš ne poriče da će “dvojka” biti u vrsti mirovanja.

– Visoka peć 2 neće biti ugašena ni u slučaju remonta. Istina je da u njoj moramo da uradimo neke opravke i da će tada raditi nešto smanjenim proizvodnim kapacitetom. To planiramo kada Visoka peć broj 1 normalizuje rad idostigne svoj kapacitet. Okvirno, popravke bi trajale šest do devet meseci – rekao je Kamaraš za “Politiku”.