„Jedna meta, jedna pašteta“


26. maj 2014. SPORT – Umesto da se takmiče, smederevski strelci za tri dana u humanitarnoj akciji, koju su simbolično nazvali „Jedna meta, jedna pašteta“, prikupili više od 200 kilograma hrane, vode, sredstava za ličnu higijenu i dr. Sledeće nedelje održaće se odložena gradska takmičenja, a Ana Alentijev, juniorska reprezentitvka Srbije i trener Boban Marinković, putuju u Sul na prvi Svetski junorski kup u istoriji streljaštva.

Zbog proglašenja vanredne situacije u zemlji i odluke Ministarstva omladine i sporta da se do daljnjeg otkažu sva sportska takmičenja, Streljačka družina „Smederevo“ je prošle nedelje otkazala čak tri svoja takmičenja. Umesto u mete, smederevski strelci su tri dana pucali na najviši cilj, humanost kao najveću ljudsku vrlinu svakog čoveka i patriotizam. Rukovođeni maksimom da svaki čovek koji sebe naziva dobrim, mora da poseduje humanost, umesto na takmičenje, pozvali su sve strelce da tih dana ipak, dođu na strelište, zajedno sa svojim roditeljima, prijateljima, kolegama i doniraju humanitarnu pomoć, za stanovništvo koje je ugroženo katastrofalnim poplavama u našoj zemlji. U dogovoru sa gradskom organizacijom Crvenog krsta najviše se prikupljala konzervirana hrana. Ova humanitarna akcija simbolično je nazvana „Jedna meta, jedna pašteta“, jer je svim zainteresovanim donatorima bilo omogućeno da ispucaju jedan besplatan trening. Akciji se za tri dana odazvalao više od stotinu strelaca i članova upravnog odbora iz dva smederevska kluba, Streljačke družine „Smederevo“ i Streljačkog kluba „Heroj Srba“, rekreativci, učesnici Smederevske lige u streljaštvu, roditelji, školski drugovi, kolege, prijatelji iz Kuglaškog kluba „Smederevo“ i drugi.

Prvog dana prikupljeno je najviše, skoro 80 kilograma konzervirane hrane, vode, sredstava za ličnu higijenu i drugih potrepština, a naredna dva dana nešto više od 120 kilograma. Tako je ukupno, za tri dana, prikupljeno više od 200 kilograma humanitarne pomoći u hrani, vodi i sredstvima za ličnu higijenu i odneto u Crveni krst Smederevo. Jedan manji deo ove humanitarne pomoći, preko našeg sportskog prijatelja Mladena Savića, iz smederevskog borilačkog kluba „Rio“, poslat je direktno u selo Jamena kod Šida, koje je jedno od najugroženijih mesta u ovim poplavama.

Posle ukidanja vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije, nastavljaju se takmičenja na smederevskom strelištu. U utorak 27. maja održaće se peto, zaostalo kolo I Smederevske lige osnovnih škola u streljaštvu, a u četvrtak 29. maja, sedmo poslednje kolo. U petak 30. maja održaće se i sedmo poslednje kolo VI Smederevske lige u streljaštvu za seniore i seniorke. Posle ovih takmičenja biće poznati pobednici liga u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, kao i finalisti u obe lige, koji će se takmičiti za Smederevski kup.