Jasna Avramović nema saznanja da Britanci hoće Železaru


15. decembar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović izjavila je danas Tanjugu da ona nema saznanja da je neka kompanija ili investicioni fond iz Velike Britanije zainteresovan za strateško partnerstvo sa Železarom Smederevo.

U odgovoru na pitanje da li su tačni napisi domaćih medija da je neimenovani britanski investicioni fond najozbiljniji strateški partner za smederevsku čeličanu, Avramovićeva je rekla da “ima zainteresovanih, ali ne zna ko su”, napominjući da nije čula da među njima ima kompanija ili investicioni fond iz Velike Britanije.

Ministar privrede Saša Radulović potvrdio je krajem novembra da postoje investitori zainteresovani za ulaganje i preuzimanje Železare Smederevo.
Pre toga, međutim, bilansi Železare moraju biti “očišćeni” i do kraja godine treba da bude poznata “lična karta” preduzeća, kako bi mogli da se započnu razgovori s potencijalnim ulagačima, rekao je tada Radulović.

“Ima nekoliko zainteresovanih. Međutim, ne želim da podgrevam lažne nade, ali zaista postoje zainteresovani”, nagovestio je ministar privrede.

Železaru Smederevo je 2003. godine kupila američka kompanija “US Steel” za 21,3 miliona dolara, koja je od tada bila među vodećim srpskim izvoznicima, sve do januara 2012. kada je prodata Vladi Srbije za simboličan jedan dolar, zbog gubitaka i pada cene čelika na svetskom tržištu.

Posle toga država je do danas raspisala dva tendera za strateškog partnera, ali su oba bila su neuspešna.

Železara Smederevo zapošljava oko 5.200 radnika, od kojih je većina vraćena u proizvodnju zahvaljujući subvencijama države, ali je od dve visoke peći, jedna ugašena za vreme dok je nju vodio “US Steel”, a druga je stavljena na tihi hod 19.novembra ove godine zbog remonta.