Jasmina Grgić i Ana Alentijev ispod svojih mogućnosti u Plzenu i Sulu


01. jun 2014. SPORT – Daleko ispod svojih mogućnosti, Ana Alentijev, reprezentativka Srbije iz Smedereva, u disciplini standardni vazdušni pištolj, sa rezultatom od 361 kruga (po serijama 90, 91, 90, 90) plasirala se na 53. mesto u konkurenciji 78 takmičarki na prvom juniorskom Svetskom kupu u istoriji streljaštva, koji je održan od 26. do 30. maja u Sulu (Nemačka). U konkurenciji 12 selekcija sa 1.089 krugova ženska juniorska reprezentacija Srbije (Jovana Dragačevac 373, Ana Alentijev 361, Lea Aleksić 355) osvojila je deveto mesto.

Ovo je jedan od najslabijih rezultata Ane Alentijev ove sezone, koja je jedna od najdužih i najnapornijih. Ona će novi ispit imati već za sedam dana na drugom Svetskom kupu u sezoni, takođe u Nemačkoj, ali ovoga puta u Minhenu od 6. do 12. juna. Na svom prvom seniorskom Svetskom kupu gađaće malokalibarskim pištoljem (30 plus 30 metaka), ali van konkurencije, za tzv. „em–ku–es“ (MQS), odnosno „minimalni kvalifikacioni rezultat“, koji je obavezan, ako strelac želi da učestvuje na takmičenjima Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF). „Em–ku–es“ se, naravno, postiže i kada strelac gađa u konkurenciji na nekom od takmičenja iz kalendara međunarodne federacije i važi mu celu sezonu.

Alentijev je prošle godine u ovoj disciplini bila osma na Prvenstvu Evrope u Osijeku. Na istom turniru, vazdušnim pištoljem, gađaće i Jasmina Grgić, seniorka Streljačke družine „Smederevo“. I ona će gađati za „em-ku-es“ mk pištoljem, a nedavno je na veoma jakom međunarodnom turniru 45. „Velika nagrada oslobođenja“ u Plzenu (Češka), upravo u ovoj disciplini, u konkurenciji 87 takmičarki iz 15 ekipa, bila 33. sa 570 krugova, a ženska reprezentacija Srbije (Aleksandra Ristović 574, Jasmina Grgić 570, Danica Rašeta 566) osvojila je šesto mesto sa 1.710 krugova. Vazdušnim pištoljem ubila je 378 krugova.