Izmeštanje pruge – sledeće godine


16. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Izmeštanje koloseka u Smederevu, neretko nazivano projektom veka, posle duže od decenije u kojoj se sve svodilo samo na priču, konačno bi trebalo da bude i realizovan.

Kamen spoticanja za razvoj više sfera u Smederevu, decenijama je problem luke, nepostojanja pristaništa, teretni saobraćaj koji se odvija uporedo sa nekim od najposećenijih šetališta i šine koje se protežu užim centrom grada. Sve to, umnogome umanjuje lepotu onoga što imamo i čime bismo mogli da skrenemo pažnju turista.

Vest koja je ovih dana privukla pažnju javnosti je najava gradonačelnika dr Jasne Avramović da tokom sledeće godine treba očekivati i konkretne poteze kojim će, uz pomoć države, ovo važno pitanje za naš grad napokon biti rešeno. Tu inicijativu sam imala još na početku svog prvog mandata. Zbog izvesnih događaja, nisam bila u prilici da započeto nastavim, ali sada, posle pokretanja Slobodne zone i Industrijskog parka, stabilizacije Železare i dolaska novih investitora, na red je došao i problem teretne luke u Smederevu. Situacija za to je povoljna, prvenstveno kada je reč o dobrom kontaktu koji sam ostvarila sa Vladom Republike Srbije, Agencijom za luke, Ministarstvom za saobraćaj… Sve to, rezultiralo je dogovorom za izmeštanje industrijskog koloseka i konačno, oslobađanjem turističke luke u centru grada. Ono što svi mi Smederevci želimo, a u tome će nas i premijer podržati, jeste razvoj turizma. Toga sada nema, i pristajanja turističkih brodova ne može biti dokle god se koloseci ne izmeste iz centra grada. To je neophodno i zbog opremanja tvrđave i uređivanja infrastrukture, na čemu takođe radimo, a sve kako bi bila pod zaštitom UNESKA. Time bismo od Svetske banke i drugih sličnih fondova, mogli da dobijemo neki novac. Dakle, problem moramo da rešimo podizanjem svih koloseka i izmeštanjem Železničke stanice. Tvrđava će se napokon otvoriti prema gradu i to je nešto što sam ove godine počela da radim, a nadam se da ćemo sledeće i bukvalno početi izmeštanje – kaže za Naše novine gradonačelnica Smedereva.

Sama priča o ovom projektu, tako željno čekanom među našim sugrađanima, postala je u poslednje vreme pomalo opora, jer se, neretko, sa gorčnom prisećamo niza obećanja onih koji su vodili grad minule decenije. Mnogi su ambiciozno najavljivali, obećavali, ali nije se odmaklo dalje od planova. Ovoga puta, biće drugačije, tvrdi gradonačelnica:

Imam utisak da od 2005. kada sam se ja time ozbiljno bavila, drugi to nisu sagledali potpuno, nisu znali koliko je to zaista važno. Drugo, oni nisu imali dobru komunikaciju sa Vladom, jer bez podrške ministarstava i premijera, tako veliki posao nije moguće uraditi. Pre svega nemoguće je naći tako velika sredstva. U ovoj sekundi se sve sklopilo. Moja dobra saradnja sa njima i njihova želja da pomognu. Ja sam svojim radom uspela da premijeru slikovito dočaram viziju razvoja Smedereva, mada je on čovek koji je vrlo brzo prepoznao sve potencijale i kapacitete Smedereva i apsolutno rešio da maksimalno podrži sve ideje i projekte kojima se radi na razvoju –

Za početak – projekat imamo. Ali, neophodno je uraditi reviziju, jer su se javili novi investitori zainteresovani za to da deo nove pruge vodi do njihovih kompanija i preduzeća. Džet oil je zainteresovan za to, takođe, tu su i Jugopetrol, Tomi trejd, Železara. Svima njima na raspolaganju će biti nova robna luka, zaključuje gradonačelnica.