Između strepnje i nade u Železari


25. januar 2013. PRIVREDA – Dok visoke peći smederevske železare „tihuju”, glasnici njene budućnosti povremeno „pale” nadu među radnicima da još nije sve propalo. Pre nekoliko dana, preko menadžmenta i sindikata fabrike, iz Vlade Srbije poslato je još jedno uveravanje da će ruski „Uralvagonzavod” doći u Smederevo. Ostalo je, kažu, da se precizira budući odnos. Ili će UVZ postati jedini vlasnik Železare ili će mu država biti partner. To su opcije o kojima se vode finalni pregovori, a do isteka više puta produžavanog tendera, trebalo bi da budu okončani.

– Ne očekujemo probleme u vezi sa dolaskom ruske firme, to je veoma izvesno u ovom trenutku. Ako se postigne dogovor oko budućeg vlasništva, do 28. februara očekujemo da UVZ dostavi konačnu ponudu, izjavio je za „Politiku” član Skupštine Železare, Zoran Mišeljić.

Sindikatima je obećano produženje kolektivnog ugovora koji ističe paralelno sa tenderom.

– Bilo koji model bolji je od ovog stanja. Za državu je ipak bolje da Rusi budu jedini vlasnici, jer bi kao partner morala da uloži deo novca za pokretanje proizvodnje, smatra lider sindikata „Sloga”, Željko Veselinović.

Ni za pet hiljada radnika koji primaju 60 odsto od plate i žive u neizvesnosti, vlasnički model fabrike nije glavna tema. Njima je najvažnije da fabrika uskoro proradi. Međutim, bez obzira na to da li će ruska kompanija biti vlasnik ili partner, iz visokih peći dim se neće videti pre maja,saznaje „ Politika” u Železari.

Čak i da Rusi dođu polovinom februara, kako nam je nezvanično najavljeno, od obnavljanja proizvodnje nema ništa pre maja ili juna. Mi nemamo sirovine, niti su poručene. Od trebovanja do isporuke prođe najmanje mesec do mesec i po dana, a pred nama su i veći mrazevi, kada je dotok rude otežan. Ni paljenje peći nije tako brz proces”,kaže naš izvor u fabričkom menadžmentu.

U prilog tome ide i vest da je šefovima pogona dostavljen plan po kome je i ceo februar neradan. Većina radnika i dalje je na plaćenom odsustvu, a samo desetak odsto obezbeđuje fabriku.Na nedavnom sastanku u Vladi Srbije, poručeno je da će po dolasku UVZ-a,prvih deset meseci Železara raditi sa jednom, a potom će potpaliti i drugu visoku peć, dodaje naš izvor u fabrici.

Dolazak ruskog partnera spasao bi Smederevo od kolapsa. Ipak, od nekadašnjeg „američkog blagostanja”, nema govora, jer je ruska koncepcija rada sasvim drugačija,smatraju u sindikatu Sloga.

– Ni sistem poslovanja, niti plate neće biti „američke”, ali je važno da neće biti otpuštanja radnika iz proizvodnje. Najvažnije je da plate budu redovne i veće od sadašnjih, a ako fabrika bude dobro poslovala, sve će biti bolje. Međutim,doći će do velikih kadrovskih promena, što je dobro za fabriku, kaže Željko Veselinović. On smatra da će između države i ruskog partnera doći do direktne pogodbe, te da je tender služio samo za kupovinu vremena, zbog čega je i produžavan više puta.

Tender za strateško partnerstvo u Železari Smederevo ističe 28. februara i nezvanično, neće više biti produžavan. Ruski „Uralvagonzavod” jedini je otkupio dokumentaciju. Početkom decembra u fabrici je boravila delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije „Čermet” iz Rusije, da sagleda stanje srpske čeličane za potrebe UVZ.

Izvor: Politika