Izložba: Smederevo u Velikom ratu


13. novembar 2014. KULTURA – Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata Muzej u Smederevu sa ponosom predstavlja projekat “Smederevo u Velikom ratu” autora Miroslava Lazića i Marka Stefanovića, kustosa smederevskog muzeja.

Svečano otvaranje istoimene izložbe biće priređeno u sklopu obeležavanja Dana grada Smedereva 21. novembra u 11 časova u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5 u časova.

Brojni istoričari 1914. godinu vide kao završetak jednog razdoblja. Mnogo je opravdanih razloga na strani ovakvog razmišljanja. Prvi svetski rat je u kolektivnoj memoriji ostao upamćen kao Veliki rat, kako zbog više desetina država učesnica u ovom sukobu, tako i zbog intenziteta i novih načina borbi, te broja mobilisanih, poginulih, ranjenih, nestalih, izbeglih i raseljenih, svakako do tada neviđenih u povesti čovečanstva. Prvi svetski rat zaslužuje neslavni epitet veliki, čak i iako je samo dve decenije nakon njegovog okončanja došao još veći veliki rat.

I na lokalnom nivou, 1914. predstavlja veliku prekretnicu, koja je iz osnova promenila Smederevo. U nekoliko navrata bombardovano (1914, 1915. i delimično 1918), do krajnosti iscrpljeno teskobom okupacije i bezobzirnošću okupacionog režima, desetkovano ljudskim žrtvama, kako vojnim, tako i civilnim, Smederevo je i zahvaljujući političkim odlukama sa kraja Prvog svetskog rata izmenjeno. Od važnog vibrantnog poljoprivrednog i trgovačkog pograničnog grada, Smederevo nakon 1918. postaje protoindustrijalizovano provincijsko mesto velike države, i gubi na značaju koje je nekad imalo.

Projekat Smederevo u Velikom ratu ima dva segmenta: istoimenu izložbu i studijski katalog. Kroz šest tematskih celina (U osvit rata; U boj! U boj!; Poraz i posledice; (Su)život po dekretu; Vaskrs Srbije i pobeda i Kultura sećanja) pokušali smo da razotkrijemo šta je sve ispod jednovekovnog taloga. Sve do početka 21. veka nije bilo kompleksnijih analiza krucijalnih događaja koji su u velikoj meri oblikovali život našeg grada u 20. veku. Ideološka predubeđenja, limitirani resursi za istraživanje, nebriga ili nešto drugo, doveli su do toga da događaji i procesi kojima se ovaj projekat bavi budu čitav niz decenija potiskivani na margine istoriografskih istraživanja, a katkad i potpuno svesno prikrivani.

Projekat predstavlja pokušaj da ponudi nove istoriografske analize koje korespondiraju sa savremenom istorijskom naukom. Naročito se bavi proučavanjem domena teškog svakodnevnog života pod okupacijom, uvodeći u analizu nova otkrića i saznanja oslonjena na arhivske dokumente, onovremenu stranu i domaću štampu, fotografije, muzealije i dr., ali i recentnu literaturu. Osim toga, ovaj projekat ukazuje i na mogućnosti daljih istraživanja.

Na donosiocima odluka je da istraživače podrže u ovom procesu. Zaokružena sinteza o Smederevu i Smederevcima u Prvom svetskom ratu je istoriografiji i našem gradu neophodna. Štaviše, ona je najmanje što naši preci zaslužuju za ono što su dali u teškoj i često neravnopravnoj borbi, a to je ono najvrednije – svoj život.

Izložba će biti otvorena do 21. decembra 2014. Ulaz slobodan. Radno vreme Galerije savremene umetnosti Smederevo za posetioce: utorak – subota: pre podne od 10 do 13:30 i po podne od 17 do 20 časova; nedeljom od 10 do 14 časova; ponedeljkom Galerija ne radi.