Izložba fotografija “Vreme smrti i razonode”


13. decembar 2012. KULTURA – U Galeriji savremene umetnosti Smederevo u utorak uveče je otvorena izložba
digitalnih printova Lidije Marinkov Pavlović „Vreme smrti i razonode“.

U Galeriji savremene umetnosti Smederevo umetnica je izložila 12 štampanih fotografija na platnu dimenzija 90×90 cm i 12 kaširanih fotografija dimenzija 30×30 cm.

Manji radovi predstavljaju ciklus poznatih fotografija iz života Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz, dok se na većima vide kadrovi „tihog pejzaža sa tragovima ljudskog odsustva“. Na njima sve ukazuje na ležernu šetnju prirodom bez nagoveštaja odstrela, što nam se servira već u sledećoj seriji mrtvih životinja u pejzažu.

Na ovim fotografijama je došlo do intervencije brisanja motiva ljudske figure, osim na jednoj gde je umesto životinje (žrtve) ostao kaput od iste i to na leđima Jovanke Broz.

„Brisanje pomenutih motiva na slici i fotomontaža, koju nam omogućava sam medij fotografije, upućuju na široko polje manipulacija jednog vremena, ali i građenje jednog mita. Danas se ovi radovi mogu tumačiti kao „postjugoslovenska stvarnost nakon brisanja mita. Njegovom razgradnjom ostaju samo „konteksti“, poligoni obrisane istorije na kojima će se kasnije graditi nove mitologije“, rekla je mr Nataša Radosavljević Kuzmanović, kustos.

Lidija Marinkov Pavlović rođena je 1972. u Zrenjaninu. Magistrirala je 2001. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo. Član je ULUV-a i ULUS-a.
Izlagala je na 15 samostalnih i na više od 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Umetnica je više puta nagrađivana za radove iz oblasti slikarstva i proširenih medija. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docentkinje na predmetu slikarstvo.

Izložba digitalnih printova Lidije Marinkov Pavlović „Vreme smrti i razonode“ biće otvorena do 14.decembra.

Izvor: smederevo.org.rs