Izložba fotografija – Jezava, reka koje nema


22. novembar 2012. KULTURA – Povodom obeležavanja Dana grada Smedereva, zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović u Istorijskom arhivu otvorio je izložbu fotografija „Jezava, reka koje nema“ autora Radoslava Žike Ranisavljevića.

Ovom izložbom proslavljamo i 60 godina umetničkog i dokumentarnog rada našeg Žike Ranisavljevića, rekao je na otvaranju izložbe direktor Istorijskog arhiva, Tomislav Stevanović.

„Jezava je reka koja je najzaslužnija što se tvrđava ovde nalazi. Dunav je severna granica Despotovine i da nije bilo Jezave u zaleđu, tvrđave ovde ne bi bilo. Ta reka je imala trostruko značenje – napajala je plodno Godominsko polje i sva sela kroz koja je prolazila, svojom ribom hranila je stanovništvo i kvasila je zidove drevne Smederevske tvrđave. Da nemamo ovih fotografija, bili bismo veoma uskraćeni. Ovo je dokumentacija o reci koja je nekada postojala, pre nego što smo odlučili da ne postoji a njeni delovi da postanu smetlište“, kazao je Stevanović.

Otvarajući izložbu, zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović je čestitao Radoslavu Žiki Ranisavljeviću na fotografijama i ovoj izložbi.

„On je čovek inspiracije, čovek nadahnuća koji je kroz reku Jezava probudio u nama mnogobrojna osećanja – sete, ali i osećenja radosti i proglašavam ovu izložbu otvorenom“, rekao je Teofilović.

Autor izložbe zahvalio se Gradskoj upravi u Smederevu koja je, kako je rekao, imala razumevanja za ove fotografije, koje su deo niza u prikazivanju našeg starog Smedereva.

Najstarija fotografija na izložbi napravljena je daleke 1957. godine.

Izvor: smederevo.org.rs