Izgubila bebu zbog čekanja na šalteru


Optužbe – Bračni par Paunov iz Smedereva optužuje lekare da su kasno uradili pregled, zbog kog je žena hitno poslata u Beograd

Jelena Paunov (37) iz Smedereva tvrdi da je izgubila bebu dok je u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” tri i po sata čekala na pregled na koji je hitno upućena iz smederevskog  ZC „Sveti Luka”.

U potresnoj ispovesti za Press Jelena i njen suprug Marjan pričaju o drami koju su preživeli u „Narodnom frontu”. Tamo su  Jelenu lekari iz Smedereva uputili tvrdeći da je bolje da carski rez bude urađen u Beogradu, s obzirom na to da se na CTG pregledu (rad srca bebe) dan pre toga pokazao pad protoka kiseonika. Umesto da joj, kao hitnom slučaju, urade ultrazvuk i izmere CTG, lekari GAK-a su je više od tri sata šetali po hodnicima pa je, kako Paunovi tvrde, u međuvremenu beba umrla.

– Trudnoća mi je bila idealna. Dete je sve vreme bilo izuzetno živahno. Početkom prošle nedelje, međutim, primetila sam da se dete smirilo, zbog čega sam otišla u bolnicu u Smederevu. Tek sam bila ušla u deveti mesec. Za svaki slučaj otišla sam i kod privatnika, gde je takođe na osnovu ultrazvuka konstatovano da je sve u redu, ali je CTG dao izuzetno loše rezultate. Zbog toga nam je rečeno da se hitno javimo u bolnicu – priča Jelena.

U ZC „Sveti Luka” nakon toga joj je cele noći meren CTG. Rano ujutru upućena je u Beograd.

Spora reakcija

– Beba je bila mala, pa doktori nisu hteli da rade carski rez, već su rešili da me upute u Beograd smatrajući da su tamo bolji uslovi i da je bolje da mi oni urade carski rez. Uzeli su u obzir i to da u Beogradu ima klinika za prevremeno rođenu decu sa najboljim aparatima. Urađen mi je CTG u 7.20, dete je bilo dobro, a ja sam  sanitetom za Beograd krenula u 7.30, gde sam stigla oko 9 sati. Iako sam bila u bade mantilu i sa infuzijom u ruci, niko mi nije prišao. Kada smo se obratili, počeli su da nas šetaju od šaltera do šaltera, niz jedan pa niz drugi hodnik – priča Jelena.

Prema njenim rečima, zakazali su prijemna služba i sestre.

– Tri sata je prošlo u administraciji. Prvo sam čekala 20 minuta da mi otvore karton, zatim mi uzimali podatke o veroispovesti, bračnom stanju, ispitivali me svakakve gluposti. Uzimali mi krv, briseve… Tretirali su me kao svaku klasičnu trudnicu, a ne kao hitan slučaj kome je odmah trebalo uraditi CTG i ultrazvuk – rekla je ona.

Posle tri i po sata izgubljenog vremena, Marjan je pozvao lekara GAK-a kog poznaje i pitao ga da li može nekako da im pomogne. Zahvaljujući njemu, Jelena je odmah stavljena na CTG. Međutim, za bebu je to već bilo kasno.

– Na CTG-u su tada mogli da konstatuju da više nema rada srca. Mislili su da aparat ne radi, pa su mojoj supruzi uradili ultrazvuk i shvatili da nema tonova. Načelnica Odeljenja za patologiju je saopštila da je beba umrla, da mora na indukovani porođaj, i da jedino što oni mogu da urade je da joj daju epiduralnu anesteziju – ogorčen je Marjan.

Na uputu jasno pisalo da je Jelena hitan slučaj za pregled u Beogradu

Ministarstvo zdravlja poslalo je juče inspekciju u GAK „Narodni front”, posle pisanja Pressa o slučaju Jelene Paunov (37), koja je izgubila bebu dok je satima u toj klinici čekala na pregled.

U ministarstvu naglašavaju i da su lekari iz Smedereva, koji su Jelenu hitno poslali u Beograd, morali o tome da obaveste kolege. Jelenin suprug kaže da lekari iz bolnice u Smederevu sigurno nisu obavestili doktore iz GAK-a, ali da je na uputu jasno i uočljivo pisalo pisalo da je reč o hitnom slučaju.

U ZC „Sveti Luka” u Smederevu, međutim, juče su izbegli da odgovore na Pressovo pitanje zašto nisu obavestili kolege u Beogradu da šalju hitnog pacijenta.

– Pacijentkinja je upućena u Beograd kao hitan slučaj, što je i naznačeno na uputu. Poslali smo je zbog nezrelosti ploda i placentarne insuficijencije. Pacijentkinja je u pratnji medicinskog osoblja upućena u stabilnom stanju – rekli su u toj ustanovi, čiji je direktor prim. dr Dragana Aleksić Milovanović formirala Komisiju za unutrašnji stručni nadzor u vezi s Jeleninim lečenjem i upućivanjem u Beograd.

Ovo je druga vanredna kontrola Ministarstva zdravlja u GAK „Narodni front” ove godine.

– Do kraja aprila ove godine, od ukupno 24 zatražene vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada organizovano je 11, od kojih se šest odnosilo i na praćenje trudnoće i porođaja. Jedna je bila i u GAK „Narodni front” – naveli su nam u ovom ministarstvu.

U 2010. inspekcija je izvršila 9.110 nadzora, na osnovu kojih je podnela 220 prijava prekršajnom sudu, i pet prijava javnom tužilaštvu.

Dr Stanojević: Žena je čekala, ali bebu su mogli da spasu samo u Smederevu

Direktor Dušan Stanojević kazao je za Press da ne spori da je žena čekala, ali da ih niko iz smederevske ustanove iz ZC „Sveti Luka” nije obavestio da je ona hitan slučaj. Stanojević je dodao da je žena trebalo da bude porođena odmah u Smederevu.

– Kada se šalje hitan slučaj iz unutrašnjosti normalno je da nam se doktori odatle jave. Ne sumnjam da je ta žena čekala, ali niko nije znao da je ona hitan slučaj, niti to njoj piše na čelu. S druge strane, na CTG nalazu iz Smedereva nalaze se spontane deceleracije, što znači da svaka kontrakcija na materici može da bude i poslednja za to dete. A pravilo je da se, kada se vide spontane deceleracije, odmah radi carski rez, jer dete može da živi još pola sata. Jedino su lekari u Smederevu mogli da spasu dete – objasnio je Stanojević.