Izgradnja socijalnih stanova


29. februar 2012. DRUŠTVO – Početkom marta Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zaključiće ugovore o izgradnji 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova Srbije: Kruševcu, Pirotu, Nišu, Čačku, Smederevu, Užicu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu i Kragujevcu. U gradovima koji su već obezbedili infrastrukturno opremljene građevinske parcele, izgradnja bi trebalo da počne već početkom aprila.

Od ukupnog broja stanova 1.200 će biti namenjeno za neprofitnu prodaju i 500 za neprofitni zakup – kaže u Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Koliko će subvencionisani stambeni krediti pomoći prodaji stanova?

– Subvencije će pomoći određenoj kategoriji građana da lakše reše stambeno pitanje, ukoliko ispunjavaju propisane uslove. Osnovna ideja jeste da građani umesto zakupnina koje plaćaju za iznajmljene stanove, otplaćuju rate za stan. Da bismo kupovinu stanova učinili još povoljnijom, kroz Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini smo podigli kreditnu sposobnosti kupaca i smanjili kamatne stope. Učešće koje plaćaju građani smanjili smo na pet odsto, pa 75 odsto od cene obezbeđuje banka, a ostatak država. Uslovi su takvi da je trenutno to najpovoljniji kredit na tržištu, kojim građani mogu trajno rešiti svoje stambeno pitanje.

Za građane sa prosečnim platama stan je i dalje samo san. Kako država može da pomogne?

– Upravo je pomenutom Uredbom država dozvolila sabiranje plata bračnih drugova, pa je procenjeno da i građani sa prosečnim primanjima mogu da plate mesečnu ratu kredita. Uslovi koje Uredba propisuje su da je korisnik sredstava državljanin Srbije, da on ili njegov bračni drug ne poseduju u vlasništvu stambeni objekat u celosti, nemaju stambeni kredit, mesečna zarada da im ne prelazi maksimalan neto iznos od 150.000 dinara pojedinačno, starosna granica korisnika kredita je 70 godina života za otplatu poslednje rate. Dakle, država je pomogla olakšanjem uslova, smanjenjem učešća i podizanjem starosne granice.

Kada će biti useljeni prvi stanovi na lokaciji bivše kasarne Stepa Stepanović na Voždovcu i koliko će biti stanova?

– Prvi objekti biće završeni na proleće, tako da i useljenje prvih stanara očekujemo početkom maja. U prvoj fazi će biti useljeno oko 500 stanova.

Koliko je tih stanova do sada prodato, budući da se čuju tvrdnje da je ta brojka mala i da stanovi i nisu tako jeftini kako je najavljivano?

– Građevinska direkcija Srbije do sada je prodala skoro 1.600 stanova, dok je još oko 150 u proceduri sklapanja ugovora, od 2.400 stanova, koliko ih je bilo pušteno u prodaju do ovog trenutka. Podatak da je Građevinska direkcija u ovoj fazi gradnje prodala stanove u vrednosti od oko 100 miliona evra, u vreme ekonomske krize koja je pogodila tržište nekretnina u celom svetu, najbolje govori o tome da su kupci prepoznali svoj interes da u pomenutom naselju reše svoje stambeno pitanje.

Izvor: danas.rs