Ivica Dačić u Smederevu


19. april 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Predsednički kandidat koalicije SPS-PUPS-JS Ivica Dačić izjavio je u Smederevu da će glasanjem za tu koaliciju građani izabrati jaku i ponosnu Srbiju.

U takvoj Srbiji, kaže Dačić, vladaće socijalna pravda i ekonomski napredak i ocenio je da su izneverena očekivanja građana posle 5. oktobra 2000, koji se pokazao “borbom za vlast, a ne demokratiju”.

“Uveren sam u dobar rezultat 6. maja, jer smo pokazali da imamo hrabrosti i smelosti da donosimo odluke. Garantujem vam da ćemo sačuvati Srbiju, ujediniti je i motivisati na svenarodni konsenzus oko nacionalih interesa i nećemo obećavati nikada ono što ne možemo da ostvarimo”, istakao je Dačić.

Ukoliko želimo Srbiju ponovo jaku i veliku, moramo da “otključamo tamnicu u kojoj je zaključana”, poručio je Dačić dodajući da su njegov ideal i san da se Srbi slože i ujedine.

“Glasajući za nas, glasaćete za sve ono što je najvažnije – jaku i ponosnu Srbiju, dostojanstvenu državu koja će insistirati na zaštiti nacionalnih interesa u procesu evrointegracija, Srbiju koja će zaštititi Kosovo. Mi ćemo biti predstavnici radništva u parlamentu”, poručio je Dačić.

Prema rečima predsedničkog kandidata, samo oni političari koji razumeju narod, doći će do toga da i narod razume njih.

Dačić je sa skupa uputio kritike protivkandidatima na predsedničkim izborima, posebno Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću.

“Tadić je juče rekao da ne želi Srbiju 90-ih, a ja vam danas kažem da bi ovaj narod bio srećniji kada bi mogao da se vrati u 60-te godine prošlog veka, jer kako se živi, u njihovim 2000-im, 60-te su bile raj. Izneverili su očekivanja građana 5. oktobra, dokazali su da su se borili samo za vlast, ne za demokratiju”, smatra Dačić.

Lider SPS osvrnuo se i na prodaju Železare u Smederevu, tvrdeći da je to bila jedna od najvećih pljački, pored Kolubare i dodao da je vlast pala na ispitu.

Tomislava Nikolića podsetio je na period kada su radikali bili među ministrima u Miloševićevo vreme.

“Nisam bio ja ministar, bili su oni, i ako smo mi bili loši, šta su tek oni bili za nas. Ne treba niko sada da deli lekcije, a teško onoj Srbiji u kojoj su oni bolje sutra. Srbiji bi bilo bolje da su oni ‘malo sutra'”, poručio je Dačić.

Osvrnuvši se na politiku saocijalista i njenih kaolicionih partnera, Dačić je ponovio da Srbija mora da ima jasnu, čvrstu i preciznu politiku kada su u pitanju nacionalni interesi, crvene linije koje ne smeju biti pređene.

“Ne može se voditi državna politika tako što ćemo slušati savetnike iz inostranstva, mojim savetnicima je još blato na cipelama koje su doneli iz svog sela. Narodu govorim da smo za Srbiju koja će znati kom se bogu moli, a ne da se moli i kleči pred svima okolo. Kada nešto obećamo moramo to i ispuniti”, istakao je Dačić.

Predizbornom skupu u Smederevu prisustvovali su funkcioneri SPS-a Žarko Obradović, Petar Škundrić, Aleksandar Antić, potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Marković je i u Smederevu ponovio da želi da način rada u Jagodini, koji podrazumeva borbu protiv bele kuge, socijalne programe, izgradnju infrastrukure, primeni i u drugim srpskim gradovima, dok je Krkobabić izbore 6. maja nazvao ključnim, naglasivši da ćemo tada “odabrati put kojim ćemo ići dalje”.