Inspekcija zabranila radove, gradilište nije bilo bezbedno


09. apil 2015. HRONIKA – Izvor: Večernje novosti – Na gradilištu gasifikacije u Smederevu, gde je 27. marta nastradao radnik iz Subotice, nisu postojali svi uslovi za bezbedan rad, navodi su Inspektorata rada. Na radnika se tada obrušila zemlja u kanalu dubokom više od dva metra, kanal nije bio propisno podgrađen, a radovi su se izvodili bez stručnog nadzora.

Deset dana od pogibije radnika firme “Ferbo-plan” iz Subotice, Hajrudina Hajdukovića (55), još nema zvaničnog izveštaja šta je prouzrokovalo ovu nesreću.

Inspektorat rada precizira da je do nesreće došlo kada se obrušio kanal na radnika.

– Kanal u kome se zaposleni nalazio na dubini od 2,4 metra nije bio podgrađen, a radovi su se izvodili bez prisustva stručnog lica – navodi načelnica odeljenja Inspektorata za rad u Smederevu Snežana Milojević. – Za sada je doneto rešenje o zabrani rada koje će biti na snazi do otklanjanja utvrđenih nedostataka, odnosno obezbeđivanja i ugradnje podgrade za iskop u dubini od preko jednog metra.

Inspektorka Milojević navodi da nisu utvrđene sve okolnosti i činjenice ovog događaja, te tako ne može da govori o pokretanju postupaka protiv odgovornih. Poslodavac inspekciji još uvek nije dostavio ni svu traženu dokumentaciju, prevashodno akt o proceni rizika. Koliko je poznato inspektorima rada, “Febro-plan” je imao ugovor sa glavnim izvođačem firmom “Milenijum tim d.o.o.” iz Beograda.