Ilićevo prvo evropsko iskustvo


27. februar 2018. SPORT – U mađarskom Đeru završeno je Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem. Prvi put vazdušnom puškom u sastavu juniorske reprezentacije Srbije učestvovao je i smederevski strelac Veljko Ilić. On je nastupio u sve tri discipline koje su bile na programu evropskog šampionata. U pojedinačnom nastupu Ilić je sa 614,9 krugova zauzeo 34. mesto u konkurenciji 61 strelca. U finale se ulazilo sa 621,2 kruga, koliko je imao Aleksa Mitrović, Veljkov timski drug i koji je na kraju zauzeo odlično peto mesto. Novi evropski prvak je Rus Ilija Marsov, vicešampion je Filip Nepejhal iz Češke, a bronzanu medalju, takođe je osvojio ruski reprezentativac Grigorij Šamakov.
U novoj olimpijskoj disciplini, mešovitim parovima, Veljko Ilić je nastupio sa Ivanom Marić, kao tim Srbija 2. Sa ukupnim rezultatom 823,6 krugova plasirali su se na 20. mesto. Marićeva je imala 411,9 krugova, a Ilić je ubio 411,7 krugova. Ukupno je bilo 36 timova. Ulaz u finale je vredeo 829,4 kruga. Za 0,4 kruga pred vratima finala ostao je naš prvi juniorski tim, Srbija 1 u kome su bili Marija Malić i Đorđe Savić. Prvu titulu prvaka Evrope u juniorskom miksu osvojio je tim Rusije 2, vicešampioni su članovi prvog ruskog miksa, Rusija 1, a treće mesto osvojio je miks Norveške 1.
Naš muški juniorski tim puškom koji je bio jedan od najmlađih na prvenstvu i u kome su sva tri naša strelca debitanti na evropskoj sceni, sa ukupnim rezultatom 917,4 kruga (Veljko Ilić 305,4, Đorđe Savić 307,0 i Aleksa Mitrović 305,0 krugova) u generalnom plasmanu zauzeo je pretposlednje 13. mesto. Rusija je osvojila titulu ekipnog prvaka Evrope, Hrvatska je vicešampion, a za treće mesto izborila se reprezentacija Italije.
Na ovogodišnjem evropskom šampionatu u Mađarskoj učestvovalo je 48 reprezentacija, a 21. je osvajala medalje. Reprezentacija Srbije je osvojila sedam evropskih medalja, četiri srebrne i tri bronzane i sa tim skorom nalazi se na 10. mestu, što nije realno, jer su ispred nas reprezentacije sa manjim brojem  medalja, ali imaju zlatne. Više od sedam odličja osvojile su samo reprezentacije Rusije, Ukrajine i Mađarske, pa smo mi praktično na četvrtom  mestu iako ne učestvujemo u svim discipinima. Pojedinačne medalje vazdušnim pištoljem osvojile su seniorke Zorana Arunović, srebrnu i Bobana Momčilović Veličković, bronzanu. Još jednu bronzanu medalju osvojila je juniorka Marija Malić, u disciplini vazdušna puška. Po dve srebrne medalje u miksevima pištoljem i puškom osvojili su tandemi Zorana Arunović i Damir Mikec i Andrea Arsović i Milutin Stefanović. Ekipno srebro osvojio je naš seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov), dok su u istoj disciplini naše seniorke osvojile treće mesto (Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković i Jelena Tomić). Marija Malić sa 625,7 krugova i Andrea Arsović sa 628,4 kruga postavile su prve svetske rekorde kvalifikacija po novim pravilima (od 1. januara žene gađaju 60 umesto dosadašnjih 40 hitaca, a rekordi se priznaju samo na kontinentalnim i svetskim takmičenjima).
Vazdušna sezona nastavlja se regionalnim takmičenjima u A programu, a Prvenstvo Centralne Srbije je već u subotu, 3. marta na smederevskom strelištu. Regionalna prvenstva su kvalifikaciona za Prvenstvo Srbije, koje će se 17. i 18. marta, ponovo održati na Strelištu u Sportskoj hali Smederevo.