Ilić sa novim ličnim rekordom iz Minhena


01. februar 2016. SPORT – Iz Minhena, sa najjačeg međunarodnog turnira u sezoni, Veljko Ilić, junior Streljačke družine „Smederevo“ vratio se sa novim ličnim rekordom! Prvog dana turnira standardnom vazdušnom puškom gađao je odličnih 619 krugova, a sledećeg 617,4 kruga. Druga reprezentativka „Smedereva“ seniorka Jasmina Milovanović, nastupila je samo prvog dana turnira i zabeležila rezultat od 375 krugova standardnim vazdušnim pištoljem.

Peti put od početka vazdušne sezone 2015/2016. godine Veljko Ilić, junior Streljačke družine „Smederevo“ oborio je svoj lični rekord standardnom vazdušnom puškom. Prvog dana tradicionalnog međunarodnog takmičenja u Minhenu postavio je novi rekord od 619 krugova, koji je za 1,7 krugova veći od prethodnog koji je iznosio 617,3 kruga, postavljen na trećem kolu Kupa Streljačkog saveza Srbije, krajem decembra prošle godine. S obzirom da je petnaestogodišnji strelac „Smedereva“ bio među najmlađim takmičarima na turniru, koji važi za najjači na svetu u ovom delu sezone, njegov rezultat i plasman na 20-to mesto u konkurenciji 60 juniora je veliki uspeh. Na žalost, nijedan od preostala tri juniora Srbije nije uspeo da ostvari plasman u finale. Najbliži je bio strelac kragujevčkog Streljačkog kluba „Čika Mata“, Stevan Jovanović koji je sa 621,7 krugova bio jedanaesti. Od finala ga je delilo 0,6 krugova. Andrija Milovanović iz SK „Niš 1881“ sa 617,8 krugova bio je 24-i, a 28-i sa 616,6 krugova Lazar Kovačević iz SK „Jagodina 92“. Prva tri mesta osvojili su čeh Filip Nepejčal (207,6), zatim nemac Maksimilijan Dalinger (207,1), koji je bio prvi u osnovnom delu sa 627,4 kruga, i rus Vladislav Fetisov (186,5 krugova).

Drugog dana turnira Ilić je ponovo ostvario dobar rezultat od 617,4 kruga, s kojim se plasirao na 32-go mesto. Od srpskih strelaca najbolji rezultat imao je Milovanović na 20-om mestu sa 619,5 krugova. Kovačević je bio 29-ti sa 618 krugova, a Jovanović sa 33-ći sa 617,1 krug. Finale je vredelo 622,2 kruga. Prvo mesto ponovo je osvojio nemački reprezentativac Dalinger (210,8), zatim srebrnu medalju reprezentativac SAD Ivan Roe (205) i bronzu Italijan Marko Supini (183,7). Rus Fetisov koji je bio prvi pre finala sa 628,3 kruga, završio je takmičenje na petom mestu.
Svojim rezultatima Ilić je najavio da ozbiljno kuca na vrata prvog tima juniora reprezentacije Srbije.

Druga reprezentativka „Smedereva“ seniorka Jasmina Milovanović, nastupila je samo prvog dana turnira i zabeležila rezultat od 375 krugova standardnim vazdušnim pištoljem. Zauzela je 36-o mesto u konkurenciji 74 seniorke. Krug od finala delio je reprezentativku „Crvene zvezde“ Zoranu Arunović, koja je sa 383 kruga takmičenje završila na jedanaestom mestu, a dva Brankicu Zarić iz kikindskog „Valter pistolsa“. Bobana Veličković reprezentativka iz SK „Bor 030“ bila je 33-ća sa 376 krugova. Medalje su osvojile Olena Kostevič iz Ukrajine (203,3), koja je i pre finala bila najbolja sa 392 kruga, zatim nekadašnja strelkinja „Smedereva“ i juniorska šampionka Srbije 2012. godine, grčka reprezentativka Ana Korakaki (200,3) i austrijanka Silvija Štajner (179,4).

Drugog dana Zarićeva je briljirala i sa rezultatom od 392 kruga, koji je samo krug slabiji od državnog rekorda Jasne Šekarić iz 1992. godine koji je postavljen upravo na ovom turniru, ali svetskog rekorda ruskinje Svetlane Smirnove iz 1998. godine. Zarićeva je sa prvog mesta u osnovnom delu startovala u finalu, ali je na kraju takmičenje završila kao sedma. Srbija je imala još jednu finalistkinju, Bobanu Veličković, koja se sa rezultatom od 386 krugova bila treća u osnovnom delu, ali je prva izašla iz finala kao osma. Krug je delio Jasnu Šekarić od finala koje je vredelo 385 krugova. Bila je deseta. Četvrta srpska predstavnica Zorana Arunović bila je 27-ma sa 377 krugova. Ponovo je pobedila Olena Kostevič (204,3), a preostale dve medalje osvojile su Klaudija Bres iz Poljske (201) i Viktorija Čajka iz Belorusije (180,3). Ana Korakaki je bila četvrta.

Ukupno, u tri dana srpski strelci su osvojili tri medalje – dve srebrne i bronzanu. Srebro je prvog dana pripalo Milutinu Stefanoviću (SK „Čika Mata“ Krugujevac) u gađanju vazdušnom puškom za seniore. Andrea Arsović (SK „Partizan“ Beograd) osvojila je srebrnu medalju poslednjeg, trećeg, dana IVK turnira u Minhenu u gađanju vazdušnom puškom za seniorke, dok je Damir Mikec (KSS „Policajac“ Beograd) zauzeo treće mesto vazdušnim pištoljem za seniore. U finalima su gađali još i Dimitrije Grgić (SK „Akademac“ Beograd) vazdušnim pištoljem osvojio šesto mesto za seniore, juniorke puškom Sanja Vukašinović (SD „Novi Sad 1790“) i Milica Babić (SK „Palilula“ Beograd), obe bile pete i u finalu vazdušnim pištoljem Brankica Zarić (SK „Valter pistols“ Kikinda) koja je osvojila sedmo i Bobana Veličković (SK „Bor 030“) koja je bila osma seniorka.

Lane su se iz Minhena srpski strelci vratili sa dve medalje: Zorana Arunović je pištoljem osvojila zlato, a Bobana Veličković srebro.