Iduće sedmice odluka o gradnji rafinerije u Smederevu


U slučaju da odbornici Skupštine grada Smedereva sledeće sedmice na svojoj sednici donesu pozitivnu odluku, na teritoriji tog grada će početi izgradnja savremene rafinerije, saznaje Danas iz izvora u Skupštini grada Smedereva.

Radomir Radivojević, zamenik generalnog direktora Komiko oil, kompanije koja namerava da gradi rafineriju u Smederevu ističe da je nakon šestomesečnih pregovora postignut dogovor sa gradskim čelnicima o tekstu ugovora o zakupu zemljišta. – Sada je preostalo da se taj dogovoreni tekst ugovora formalizuje i na sednici Gradskog veća. Takođe, mogu da potvrdim informaciju da je Vlada Srbije na jednoj od svojih sednica donela odluku da je izgradnja rafinerije u Smederevu od nacionalnog interesa za državu. Inače, mogu da istaknem da imamo odličnu saradnju sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima, koji čine sve da Srbija bude odlično mesto za investiranje, te pozivamo i druge strane investitore da prate nas i dođu u Srbiju. Da bi izgradnja mogla da počne, potrebno je još samo da je odobre i odbornici Skupštine grada Smedereva, za šta je potrebna prosta većina od 36 glasova odbornika gradske skupštine. Ja se nadam da će odbornici doneti pozitivnu odluku koja je odgovorno tvrdim i u interesu lokalne zajednice ali i Srbije u celini. Naime, na izgradnji rafinerije će biti angažovano oko 2.200 građevinskih radnika. Na njenoj izgradnji učestvovaće srpska preduzeća i srpski privrednici, a u ovom trenutku Komiko oil je angažovao nekoliko srpskih kompanija. Sa ovim trendom upošljavanja srpskih kompanija nastavićemo i dalje. Obavezali smo se da ćemo u rafineriji zaposliti 542 radnika a indirektno će za njene potrebe raditi još njih 3.000. Takođe, mi smo se obavezali da ćemo obezbediti sredstva za razne donacije u kraj u kome nameravamo da izgradimo rafineriju kao i da ćemo omogućiti gradskom saobraćajnom preduzeću i komunalnim vozilima u Smederevu da se preorijentiše na korišćenje tečnog naftnog gasa, koji će životnu sredinu činiti čistijom i smanjiti troškove na upotrebi ovih vozila – navodi naš sagovornik.

On dodaje da je Komiko oil potpisao Memorandum, a u toku je izrada ugovora sa preduzećem Transnafta da će svojim sredstvima finansirati izgradnju 38,5 kilometara kraka naftovoda Pančevo – Smederevo koji će biti u vlasništvu države Srbije i njenih građana. Komiko oil se obavezao da će rafineriju izgraditi za 36 meseci u industrijskoj zoni Smedereva a cena projekta iznosi 250 miliona evra. Radivojević ističe da će se u rafineriji prerađivati 100 hiljada barela sirove nafte dnevno. Proizvodiće se evro dizel, bezolovni benzini i avio gorivo. Naš sagovornik naglašava da će rafinerija biti izgrađena po svim standardima, propisanim kako zakonima Republike Srbije tako i EU, a rafinerija će proizvoditi naftne produkte u onim standardima i kvalitetu koje propisuje Evropska komisija te će u svakom trenutku biti u stanju da proizvodi goriva evropskog kvaliteta bez bilo kakvih rekonstrukcija. Komiko oil je ćerka firma Komiko oversis, kompanije koju je osnovalo više američkih investitora uz podršku uglednih svetskih banaka. Komiko oil je u stoprocentnom vlasništvu Komiko oversis i registrovana je za poslovanje u Srbiji.