I u Smederevu roditeljski dodatak “na klik”


30. mart 2018. DRUŠTVO – Izvor: Mondo – Roditeljima novorođenih beba u Smederevu od prošle nedelje omogućena je elektronska prijava za roditeljski dodatak već u porodilištu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Procenjuje se da će ovu uslugu, koja će obuhvatiti celu Srbiju, koristiti oko 90 odsto roditelja.

Nova funkcionalnost roditeljski dodatak “na klik”, informacionog sistema “Bebo, dobro došla na svet”, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem, koristi se i u porodilištima u Leskovcu, Zrenjaninu, Loznici i Beogradu. U narednoj fazi biće omogućena i u Pančevu i Vršcu.

Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 90 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

Informacioni sistem “Bebo, dobro došla na svet” počeo je da radi u aprilu 2016. godine.

Prijava za roditeljski dodatak veoma je jednostavna i oduzima svega nekoliko minuta vremena, objašnjava se u saopštenju.

Nakon što se majka, koja je državljanka Srbije sa prebivalištem u Smederevu, u porodilištu izjasni da želi da svoje dete prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta.

Putem usluge do sada je prijavljeno više od 93.000 beba, a roditelji su u više od 83.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu “sve na jednom mestu” i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države.

Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja, navodi se u saopštenju.