I putničko pristanište u Smederevu dobilo lučkog operatera


27. oktobar 2017. DRUŠTVO – Izvor: eKapija – Agencija za upravljanje lukama potpisala je ugovor o obavljanju lučke delatnosti u međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu sa konzorcijumom koji čine privredna društva Đerdap usluge iz Kladova i Emporio Team iz Beograd, saznaje eKapija u ovog agenciji.

Ovaj konzorcijum će tako obavljati delatnost na međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu u narednih 10 godina.
Podsetimo, istim firmama je krajem septembra dodeljen ugovor u obavljanju delatnosti na putničkom pristaništu u Kladovu.
Kako za eKapiju najavljuju iz Agencije za upravljanje lukama, oba pristaništa biće operativna već od naredne nautičke sezone i moći će da primaju prve putničke brodove. Time će, kako kažu za naš portal u AUL, biti spojena tri pristaništa na istoku Srbije, što će omogućiti i sprovođenje projekta Lokalni razvoj istočne Srbije kroz povećanje prihoda od turizma.
Cilj ovog projekta je i da se razvije vodni saobraćaj na unutrašnjim vodnim putevima kroz razvoj kruzinga. Predviđeno je da se Dunavom povežu Beograd i šest gradova i opština na istoku Srbije – Smederevo, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo.
Podsetimo, izgradnja ova dva i još pet pristaništa, pokrenuta je tokom 2015. i 2016. godine. Do sada je izgrađeno ukupno pet pristništa, a tokom naredne godine u planu je gradnja preostala dva – u Beočinu i Sremskim Karlovcima, o čemu je eKapija nedavno pisala.
Zasada su u Srbiji za međunarodni saobraćaj otvorena tri pristaništa – u Beogradu, Novom Sadu i Donjem Milanovcu.