I “pauk” u dugovima


18. jul 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Smederevski “Parking servis” verovatno je jedina firma ove vrste u Srbiji koja posluje sa – gubitkom. Osim što su “kratki” za gotovo 30 miliona dinara, direktor je pre nekoliko meseci podneo ostavku, a radnicima se duguje šest plata…

Krajem 2011, JKP “Komunalac” – sa gubitkom od 12 miliona – podeljeno je na četiri preduzeća, a posle dve godine minus novih firmi iznosio je 27 miliona, od kojih je polovina teret “Parking servisa”. Po najnovijim podacima, iz decembra 2014, dug je više nego udvostručen, iako “Parking servis” ima i potraživanja – nešto veća od osam miliona dinara.

Iako je svojevremeno i gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, javno kritikovala ovo preduzeće zbog lošeg poslovanja, danas je teško utvrditi koliko stvarno duguju. Direktor Vladan Tašić, posle više poziva, u telefonskom razgovoru je najpre rekao da je na putu, a potom poručio da ga više ne zovemo… Predsednik Nadzornog odbora, Branislav Drobnjaković, jednostavno odbija da daje izjave, a ni predstavnici sindikata nisu želeli da govore za novine. Ćuti, nažalost, i Gradska uprava – kao osnivač.

Govore, istina anonimno, jedino radnici, kojima se pre pola godine za plate dugovalo 11,6 miliona dinara. Poslednja isplata, kažu, bila je za decembar 2014, a godinu dana nije im plaćen ni prevoz – osim markica kod SP “Lasta”…

Ipak, malo je kome jasno kako firma koja svakodnevno prihoduje zamašnu sumu od naplate parkinga može negativno da posluje. Delimično, istini za volju, gubitak ide i na konto dela firme koji se bavio higijenom, a iz preduzeća je naknadno izdvojen.

Kako god bilo, Smederevo – u tri zone – ima 1.250 registrovanih parking mesta za naplatu, a nisu poznati ni prihodi od “pauka”. Po poslednjem izveštaju iz Agencije za privredne registre, u 2013. prihod je iznosio 65 miliona dinara, gubitak 16,5 miliona i nadoknađen je umanjenjem kapitala firme.

U pređašnjoj stranačkoj podeli vlasti, “Parking servis” je pripao Demokratskoj stranci. Kada je DS otišao u opoziciju, naprednjaci su smenili direktora i na njegovo mesto postavili takođe demokratu, koji je “zeleno svetlo” dobio od gradonačelnice iz SNS. Nikola Matejić, koji od polovine minule sdemice obavlja funkciju direktora – do imenovanja novog – član je Izvršnog odbora DS.