I „Crveni oktobar“ u igri za Železaru


14. avgust 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa predstavnicima ruske Fabrike specijalnih čelika “Crveni oktobar” o privatizaciji Železare u Smederevu.

Obe strane su se saglasile da će zajednički raditi na mogućim modelima saradnje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada Srbije će u narednom periodu pokrenuti postupak privatizacije Železare i tom prilikom očekuje da Fabrika specijalnih čelika „Crveni oktobar” bude jedan od kredibilnih ponuđača sa kojima će se, kroz transparentni postupak privatizacije, doći do najboljeg rešenja za Železaru.

Premijer Vučić je posebno istakao značaj očuvanja radnih mesta i obezbeđivanje kontinuiteta rada našeg jedinog proizvođača čelika i čeličnih legura.

Fabrika specijalnih čelika “Crveni oktobar” jedan je od najvećih proizvođača kvalitetno valjanih specijalnih vrsta čelika za auto, avio, hemijsku, naftnu, energetsku industriju i mašinogradnju, navedeno je u saopštenju.

„Crveni oktobar“ (Krasnij oktjabr), jedan od najvećih ruskih proizvođača čelika, a beogradski mediji pisali su ranije da je reč o najizglednijem kupcu smederevske Železare.

Fabrika „Crveni oktobar“ je deo korporacije „Uralvagonzavod“, koja je i ranije važila za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje posrnule srpske čeličane. Direktor te ruske kompanije se još u aprilu sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i tom prilikom iskazao interesovanje za srpsku čeličanu.

Kompanija Volgogradska čeličana „Crveni oktobar“ jedan je od najvećih proizvođača čelika za auto i avio-industriju, kao i hemijska, energetska i naftna postrojenja u Rusiji.

Kompanije je osnovana pre 116 godina, a danas ovaj gigant drži 30 odsto ruskog tržišta čelika i u 30 zemalja izvozi 900 vrsta i marki čelika.

Vučić je ranije izjavio da država pregovara sa pet ozbiljnih kompanija o preuzimanju Železare i da je spremna da plati nekome da je preuzme kako u budućnosti ne bi pravila gubitak.

Smederevska Železara državi godišnje pravi gubitak od čak 102 miliona evra.

– Železara ne postoji, ona samo pravi minus. Mi boga molimo da nekome platimo ako treba, koliko hoćete, i godišnji i dvogodišnji gubitak, samo da to jednom preuzme i da u budućnosti to više nemamo kao gubitak – rekao je Vučić prilikom sastanka sa privrednicima, prošlog meseca.