HPK inženjering će upravljati Železarom


17. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Vlada Srbije odlučila je u utorak uveče da se upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo poveri holandskoj kompaniji HPK inžinjering (HPK engineering B.V).

Vlada je prihvatila odluku Komisije za odabir najpovoljnijeg predlagača, preporučila nadležnim organima Železare i zadužila Ministarstvo privrede da sprovedu potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju Železare Smederevo, saopšteno je posle sednice Vlade.

U uži izbor za upravljanje Železarom Smederevo ušle su tri od pet kvalifikovanih kompanija – američki Esmark, HPK inženjering iz Holandije Džona Gudiša i Petra Kamaraša i austrijsko-švedski konzorcijum Inteko-Emlog.

Odluku o javnom pozivu za profesionalni menadžment Vlada Srbije je donela 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu s američkom kompanijom Esmark – preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki Ju-Es stil, nakon devet godina odlučio da je proda za jedan dolar, zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu usled ekonomske krize.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi izmedju 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.