Hladna smederevska zima


30. januar 2012. PRIVREDA – Hladna investiciona zima u Smederevu. Jedni odlaze, drugima ne daju da dođu. Umesto dva američka velikana – nijedan. Ove prve oterala SEKA (svetska ekonomska kriza), ove druge raja smederevska.

Kroz razne etape je prolazila smederevska železara. Proizvodilo se svašta, od limova i traka do pečuraka. Konstantni su bili samo gubici. Sve dok železaru za sitne pare nije kupila američka firma „Ju-Es stil“ i ubrzo postala prvi srpski izvoznik i „uzdanica“ srpske privrede. Mrska SEKA je železaru ponovo vratila u zonu sumraka. Samo, dok su kod države gubici najčešće konstanta, kod privrednih društava profit o svemu odlučuje. Tako da je ovih dana „Ju-Es stil“ ponovo postao državna železara. Pri čemu novi poslodavac obećava da niko od preko pet hiljada radnika neće ostati bez posla i da će se „žestoko“ raditi.

Ovo prvo obećanje ni sporno, ni novo. Železara će se samo vratiti na državne jasle i povećati grupu državnih dinosaurusa (koji mnogo jedu, a malo daju). Što se tiče posla, opet je sve jasno. Ako su efikasni Ameri pravili godišnji gubitak od 100 miliona evra i zbog toga fabriku preneli državi za jedan dolar, šta tek očekuje državu? Jedino moguće naravoučenije je da se država ne sme igrati sa vrućim železom. Da se ne isprži. Nego da i ona proda za dinar. Pa i doplati.

One druge Amere, „Komiko ojl“, oterali lokalni odbornici. Neće rafineriju (i 650 novozaposlenih) na „lepom plavom Dunavu“. Najtužnije u ovoj tužnoj priči je to što umesto da svi odbornici misle svojom sopstvenom glavom i glasaju za sebe i budućnost svoga grada, moraju da glasaju protiv predloga „vlasti“. Bez obzira kakav je. Dakle, bez obzira na to šta vlast predlaže, svi njeni moraju biti „za“, a „opozicija“ protiv. I obrnuto. Ne pomaže čak ni kapitalna investicija poput rafinerije. Iako je svima jasno da je to spas i šansa, mora da se bude protiv. Tako bi bilo i da vlast i opozicija promene pozicije. Opet bi se glasalo kontra i pitali se centralni komiteti iz Beograda.

Ispada da mi i ne želimo decentralizaciju, iako su nam je puna usta. Što ne žele ovi gore, to je jasno, ali što ne žele oni dole, ipak je teško objasniti.

Dragan Vujadinović

Izvor:blic.rs


4 comments

  1. GOSPODINA NE POZNAJEM, ALI SAM ODUSEVLJEN CLANKOM, POGOTOVO DELOM VEZANIM ZA RAFINERIJU. DOK IMA TAKVIH GLAVA IMA I NADE ZA OVU ZEMLJU.

  2. Gospodin očigledno nije iz Smedereva, te navija za rafineriju koja bi zaposlila ogromnih 600 radnika, a zbog koje bi ispaštalo stotine hiljada drugih. Ta fantomska kompanija Komiko Oil nema ni sajt na internetu. Toliko.

  3. Izvinjavam se ,ali mi nije jasni kako bi ispastali?! Molim postovanog imenjaka da mi objasni.

  4. Objasnjenje ne dobih, tako da i konstataciju gosp. imenjaka podvodim pod onaj deo clanka o glasanju.

Comments are closed.