Gujaničić: Neće stati i druga visoka peć železare


27. maj 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Druga visoka peć u Železari Smederevo neće biti stavljena na tzv. tihi hod jer kompanija ima ugovorene poslove za naredna dva meseca, izjavio je predsednik nezavisnog sindikata u železari Mileta Gujaničić.

Pogoni u železari trenutno rade smanjenim kapacitetom sa kratkim pauzama do pet dana, pa je uporava pozvala radnike da dobrovoljno odu na plaćeno odsustvo, rekao je Gujaničić. Gujaničić je kazao da je to logičan potez, s obzirom da nema puno posla, kao i da radnici mogu da rade i neke manje plaćene poslove, na primer na čišćenju.

Sindikalni vođa je demantovao glasine da će i druga visoka peć prestati da radi, navodeće da železara ispunjava svoje obaveze prema kupcima i državi, kao i da je mesečna proizvodnja oko 80.000 tona. “Ne treba dizati tenziju oko železare… i ono što mogu sigurno da kažem jeste da ona nikad neće biti zatvorena”, istakao je Gujaničić dodajući da je Železara Smederevo važan domaći izvoznik.

Gujaničić je rekao da se čeka isticanje produženog roka na tenderu za izbor strateškog partnera i izrazio optimizam u vezi sa tim. “Železara trenutno radi u skladu sa svojim mogućnostima, s obzirom da je kriza svuda u svetu, a i ranije je naše poslovanje zavisilo od tržišta, odnosno kupaca”, naveo je on.

List “Politika” je u današnjem broju navela, bez pozivanja na izvor, da će samo dve nedelje pred isteka tendera za prodaju železare, oko 5.000 radnika te fabrike drugi put od početka 2012. biti poslato kući do daljnjeg, kao i da će druga visoka peć biti stavljena na tzv. tihi hod.

Vlada Srbije je 4. maja saopštila da je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika “Železara Smederevo”. Vlada je donela ovakvu odluku na osnovu zahteva učesnika na tenderu.

Prijavu za učešće u transakciji do sada su podneli : “Junajtid plzen” (United Pilsen)” S.A. Luksemburg, “Donjecki stil grup” (Donetsksteel Grpup) iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

“Junajtid plzen” je u vlasništvu je ruskog biznismena Igora Šamisa, u čijem sastavu je i kompanija “Bumaš” iz Iževska u Rusiji, proizvođač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čeličnih cevi. Poslovna imperija Šamisa obuhvata i nekadašnju železaru fabrike “Škoda” u Plzenju – “Plzen stil”, preduzeće sa 900 zaposlenih.

Ukrajinski “Donjeck stil” ima rudnik kamenog uglja, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare i spada među najveće proizvođače koksa u Evropi. Treći ponuđač, ruski “Ural majning end metalurdžikal” spada među najveće kompanije u Rusiji, a u sastavu ima više od 50 firmi koje posluju u okviru rudarskog i metalurškog sektora i automobilske industrije.

Vlada Srbije je 12. aprila odlučila da raspiše javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, a Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujucih ponuda bio 4. maj. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog “Ju-Es stila”, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.
“Ju-Es stil” je 2003. kupio smederevsku železaru u stečaju.