Gubitaš je politički dil Srbije i Rusije!


02. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Alo! – Iza najave da bi „Železaru Smederevo“ mogla da kupi neka ruska kompanija krije se čist politički dogovor srpske i ruske strane jer u sadašnjim uslovima i uz ogromne gubitke železare ne postoji ozbiljan ekonomski račun zbog koga bi iko želeo da kupi tu kompaniju, ocenio je za „Alo!“ Mahmud Bušatlija, član Nacionalnog saveta za privredni oporavak Srbije.

Dosadašnji tok ugovaranja prodaje železare je, po njegovom mišljenju, netransparentan.
– Železara dnevno pravi višemilionske gubitke radila ili ne radila, a ni u budućnosti neće biti profitabilna. Zbog toga ne vidim da bi ijedna kompanija imala ekonomski interes da je kupi. Ako Rusi ipak uđu u taj posao, plašim se da bi iza toga stajao neki politički dogovor i obećanje naše vlade da im učini neku protivuslugu – rekao je Bušatlija.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, podsetimo, najavio da će tokom ove sedmice biti raspisan tender za privatizaciju „Železare Smederevo“, pri čemu je sa izvesnom ruskom kompanijom već ugovoreno da država zadrži 25 odsto udela. Tender će, prema Dinkićevim rečima, biti raspisan „pošto imamo snažan interes jedne velike ruske kompanije za pokretanje železare“.