Gran pri za “Plastične bašte”


U Zaječaru je od 16. do 20. maja održan Treći dečji pozorišni festival “ZajeČAR”, na kojem je smederevski PATOS ostvario veliki uspeh sa već proslavljenom italijansko – smederevskom koprodukcijom “Plastične bašte” u režiji Salvatora Tramaćerea, u kojoj igraju Miljan Guberinić, Ana Pašti i Andjelka Vulić. Festival dodeljuje samo jednu, prvu nagradu, odnosno Gran pri za najbolju predstavu, i ta nagrada pripala je ove godine smederevskim “Plastičnim baštama”. Festivalski žiri ocenio je ovu predstavu nakon odigravanja prosečnom ocenom 9, 66, za koju se na kraju ispostavilo da je najviša ocena na festivalu.

– Ova nagrada nas posebno raduje i naročito nam je značajna zbog toga što je osvojena u konkurenciji profesionalnih pozorišta, što već samo po sebi mnogo znači. Značajna je i zbog toga što je ovaj festival u Zaječaru do sada bio revijalnog karaktera i prvi put ove godine dodeljuje samo jednu, prvu nagradu, pa će PATOS sa “Plastičnim baštama” u istoriji ovog festivala biti upisan kao prvi osvajač glavne nagrade – kaže Marija Aničić, organizator smederevske predstave.

PATOS je sa “Plastičnim baštama” nastupio 18. maja na sceni Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru, u zvaničnoj konkurenciji za nagradu festivala u kojoj su se takmičila i pozorišta iz Subotice, Niša, Lazarevca i Zaječara. Po rečima Marije Aničić, “iako “Plastične bašte” imaju veliki vizuelni uticaj i moć da impresioniraju i one koji više nisu deca, i od ovog nastupa očekivali smo samo da publika, deca koja budu gledala tu predstavu, uživa u fantaziji i mašti koju će im na sceni prirediti naši glumci Ana, Andja i Miljan”.

Vest o nagradi, naravno, nije naškodila, a u PATOS – u su dodatno zadovoljni i utiscima sa festivala, u kojima preovladjuje mišljenje da je predstava doživela dosad najbolji kontakt sa dečjom publikom. Skoro interakciju, budući da su mališani vidno uživali gledajući “Plastične bašte”, uključivali se u predstavu u pojedinim trenucima i po malo uticali na dešavanja na sceni.

Predstava “Plastične bašte” učestvovala je, inače, krajem aprila i na 9. Festivalu “Zvezdarište” u Beogradu, gde je dobila treću nagradu dečjeg žirija u konkurenciji 14 predstava uglavnom profesionalnih pozorišnih kuća iz Srbije i okolnih zemalja. – Veoma smo srećni zbog ove nagrade, jer nam je ovo bio prvi izlazak na jedan festival, i to medjunarodni, u konkurenciji profesionalnih pozorišta za decu – kaže Marija Aničić.

Izvor: Naš glas

<object width=”580″ height=”465″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/8YRBVv2hz_g?fs=1&amp;hl=en_US”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/8YRBVv2hz_g?fs=1&amp;hl=en_US” type=”application/x-shockwave-flash” width=”580″ height=”465″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true”></embed></object>