Gradonačelnicin obračun sa neistomišljenicima


26. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Profesor geografije Gradimir Radojković smenjen je sa mesta pomoćnika direkotra Osnovne škole “Ivo Andrić” u Radincu, pošto je podržao inicijativu dela smederevskih naprednjaka kojom se zahteva da gradonačelnica Jasna Avramović, osuđena na 15 meseci zatvora za primanje mita, više ne bude poverenik SNS-a u našem gradu. Kako tvrdi, njegovu smenu zahtevala je Avramovićeva lično, a izvršenje naredbe je, pritiskom na direktorku škole Jasminu Branković, izdejstvovao član Gradskog veća za resor obrazovanja Miša Ivković.

-Direktorka škole u kojoj sam radio kao pomoćnik me je pozvala pre izvesnog vremena i rekla mi je da moram da odem sa mesta pomoćnika direktora, pošto je zvao Miša Ivković i rekao joj kako je gradonačelnica Jasna Avramović tražila da budem smenjen. Nijedno drugo obrazloženje osim toga tada nisam dobio. Ja sam potpisao peticiju kojom deo članova SNS-a iz Smedereva traži smenu gradonačelnice sa mesta poverenika stranke i to je jedini razlog da budem uklonjen sa funkcije – tvrdi Radojković za Smederevske.

Direktorka Osnovne škole “Ivo Andrić” u Radincu Jasmina Branković nije želela da povodom ovog slučaja daje bilo kakav komentar.

-Ne želim u vezi sa tim da dajem bilo kakvu izjavu – rekla nam je kratko u telefonskom razgovoru.
Miša Ivković, član Gradskog veća za obrazovanje, takođe negira navode Radojkovića. Ističe da je reč o unutrašnjem pitanju škola, koje nisu u nadležnosti lokalne samouprave.

-To nije tačno, verujte, to je u ingerenciji direktora škole. Mi se u to ne mešamo. Lokalna samouprava se u ta pitanja nije mešala ni u ovom ni prošlom mandatu, iako svi pričaju da je tako. Kao što vidite, svi direktori su ostali na svojim pozicijama, to je u ingerenciji ministarstva prosvete. Ne mešamo se ni u izbor direktora, ni zamenika, ni saradnika stručnih službi, apsolutno ne – izričit je bio Ivković.

Nastavničko veće je na sednici održanoj u utorak i formalno potvrdilo smenu profesora Gradimira Radojkovića, a rešenje o zasnivanju odnosa za novo radno mesto nastavnika geografije, sada već bivši pomoćnik direktora, dobiće 1. septembra, kada i počinje nova školska godina.
Jelena Vasiljević