Gradonačelnica Smedereva: Železara donela stabilnost, građani više troše na pijacama i u kafićima


04. septembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Od dolaska kineskog investitora kompanije Hbis, Železara Smederevo radi punim kapacitetom i angažuje nove radnike, izjavila je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, ističući da se ta promena odmah osetila po većoj potrošnji stanovnika na pijacama, u kafićima…

Smederevo je, ističe Avramovićeva, dobilo stabilnost, što se odmah osetilo, a Grad je kako je rekla, zahvalan vladi koja je konačno rešila problem Železare.

“Smederevci su presrećni zbog dolaska kineskog investitora, a Železara radi punim kapacitetima. Na zadovoljstvo svih, ne prođe nedelja a da njihov menadžment ne traži nove radnike i visokoobrazovanog i stručnog kadra, valjaoničare, topioničare”, rekla je Avramović za Tanjug.

Do sada je, prema njenim rečima, u srpskoj čeličani zaposleno više od 300 ljudi, a mnogo ih je više angažovano u kooperantskim firmama.

“Železara je pokrenula i druge firme u Smederevu koje su bile pred gašenjem, a sada ponovo rade. Takva je recimo kompanija Zmaj”, navela je ona.

Upitana dokle se stiglo sa izmeštanjem industrijskog železničkog koloseka iz centra grada, odgovara da je interes Grada da se železnica izmesti iz centra, kako zbog Železare i Smederevske tvrđave, tako i zbog razvoja nove privredne grane u tom mestu – turizma.

“Uveliko radimo na izmeštanju industrijskog koloseka iz centra grada, i nadam se da ćemo uspeti da za godinu i po dana uspeti “, ocenila je.

Avramović je navela da je u svim planovima gradskih vlasti od pre 10 godina istaknuta ta ideja, kao i izmeštanje luke.

“Vrlo brzo ćemo izmestiti i luku, radimo intenzivno na tome”, rekla je gradonačelnica Smedereva.

Upitana da li su problem terminali tečnog gasa, koji bi takođe morali da se izmeste, a koje drže privatne kompanije, odgovara:

“Kada je reč o tečnom gasu, Petrol ima terminal na Dunavu. I kad su gradili svoj terminal, oni su bili upoznati s tim da će ga kasnije izmeštati. Predstavnici te kompanije su dolazili kod mene na razgovor i tražili su novu lokaciju da izmeste terminal. Ono što nas raduje jeste što će tražiti i nove radnike. Sada preko 30 ljudi kod njih radi”, rekla je ona.