Gradonačelnica Smedereva najavljuje štednju


09. jul 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Nova gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović danas je najavila rigoroznu štednju jer je deficit gradskog budžeta dostigao 380 miliona dinara. Ona je rekla da će gradska uprava biti racionalna u potrošnji “za prevoz radnika i funkcionera, izdacima za gorivo, i reperezentaciju”.

“Gde god može da se uštedi, mi ćemo uštedeti da bismo vratili dugove. Rebalanskom gradskog budžeta nastojaćemo da što više smanjimo budžetski deficit”, istakla je Avramovićeva.

Dodala je da će Grad ispunjavati sve ugovorene obaveze i vraćati dugove, ali neće imati nove rashode.

“Prethodni gradonačelnik se, verovatno, oslonio na novac od zakupa zemljišta za rafineriju, ali se to nije ostvarilo”, navela je gradonačelnica koja je 29. juna preuzela dužnost.

Budžetom Grada Smedereva u 2012. su planirani prihodi od 2,6 miliona, a rashodi od 1,45 miliona dinara.

“Ako bi se nastavilo punjenje budžeta sadašnjom dinamikom do kraja godine bi prihodi bili oko tri milijarde dinara. U tom slučaju bi budžetski suficit bio iskorišćen za vraćanje dugova, a ne za investicije”, rekla je Avramovićeva.

Kako je dodala, za organizovanje manifestacije Tvrđava teatar Grad će ove godine dati najviše četiri miliona dinara, koliko će dati i Ministarstvo kulture, dok je prošle godne za to potrošeno 14 miliona dinara.

“Ove godine Gradsko veće će odlučiti koliko će Grad dati za Tvrđava teatar, a neće moći da da više nego što je izdvojila Republika. Tvrđava teatar nije gradska manifestacija jer je grad samo njen pokrovitelj”, objasnila je gradonačelnica.