Gradonačelnica “pojačala” mere bezbednosti


18. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: smederevskenovine.rs – U rubriku “Verovali ili ne” moglo bi da se podvede novo pravilo koje je nedavno stupilo na snagu u Gradskoj upravi, tačnije, u kabinetu gradonačelnice – svako ko želi da sa doktorkom Jasnom Avramović razgovara u njenoj kancelariji, mora da pred vratima ostavi lične stvari i mobilni telefon. Prema saznanjima Smederevskih, prva dama, nedavno osuđena na zatvorsku kaznu zbog primanja mita, sprovodi „mere predostrožnosti“ kako bi predupredila mogućnost da bude snimljen neki od razgovora koje vodi, a koji bi kasnije, različitim kanalima mogao da dospe u javnost. Pitanje je koliko dugo bi nova stavka u kodeksu ponašanja ostala među zidovima Gradske uprave, da se prilikom sprovođenja „bezbednosnih mera“ nije desio peh. Jednoj radnici lokalne administarcije ukraden je telefon, pa je ceo slučaj dospeo do tužilaštva.

-Osnovnom javnom tužilaštvu podneta je krivična prijava protiv nepoznatog počinioca za krađu mobilnog telefona u Gradskoj upravi. Slučaj će biti upućen policiji, koja treba da sporvede istragu – potvrdila je tužilac Dragana Popović.

Nezvanično saznajemo da je kabinet gradonačelnice pokušao da “zaobilaznim putem” angažuje policiju na rešavanju slučaja nestanka telefona, koji je ukraden sa stola sekretarice, gde je radnica morala da ga ostavi pre ulaska u kancelariju Avramovićeve. Objašnjeno im je da bez naloga tužilaštva istraga ne može da se pokreće.

Razjašnjenje i izjavu povodom nove odluke zatražili smo od gradonačelnice i zvaničnim putem, ali iz kabineta nismo dobili nikakav odgovor. Njeni bliži saradnici nisu iznenađeni ovakvim postupkom, mada niko ne želi da to javno da komenatriše.

-Avramovićeva se poslednjih nedelja, naročito posle presude, suočava sa brojnim problemima, pre svega kao poverenik gradskog odbora naprednjaka. Nije tajna da je deo članstva nezadovoljan što SNS u Smederevu predstavlja lice koje je osuđeno za primanje mita, kad je osnovna vodilja stranke borba protiv korupcije. Smatra da je žrtva „teorije zavere“, te na sve načine pokušava da se zaštiti – tvrdi njen saradnik iz Gradske uprave .

O novom pravilu zaposleni su obavešteni usmenim putem, dok pismena odluka o tome ne postoji. Upućeni ističu da tako nešto nije predviđeno ni u jednom zakonu, statutu ili pravilniku o lokalnim samoupravama, te je zato nemoguće i zvanično doneti takvo rešenje.

Novim „bezbednosnim merama“ saznajemo, nisu obuhvaćeni samo predsednik Skupštine grada Branče Stojanović i načelnica Gradske uprave Milijana Novaković, te njih dvoje još uvek mogu da koriste „pogodnosti“ koje su ostalim radnicima i saradnicima kabineta prve dame ukinute.