Građani se greju na veresiju


28. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Građani Smedereva duguju za grejanje oko 210 miliona dinara, a Javno preduzeće za stambene usluge i toplifikaciju tužilo je više od 8.000 dužnika.

Mešutim, samo je manji broj tužbi rešen, rekli su danas u ovom preduzeću.

Preduzeće je platilo oko četiri miliona dinara taksi za tužbe, a uspelo je da naplati tek šest miliona dinara. Građani još duguju 210 miliona.

Sada, zbog jednocevnog sistema cevovoda za grejanje, i bez kalirometara, cvokoću i ne samo dužnici, nego i oni koji redovno plaćaju grejanje.

“Ako nešto hitno i ozbiljno ne preduzmemo, plašim se da će dužnika biti više od onih koji plaćaju naše usluge” rekao je agenciji Beta direktor Preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Milorad Đorđević.

Grejanja uglavnom nema, a ako ga ima, radijatori su tek mlaki. Od decembra do sada dva puta je građanima toplije bilo na ulici nego u stanovima. Krajem prošle nedelje iz robnih rezervi je dobavljeno 150 tona mazuta za 13 kotlarnica, ali ta količina brzo nestaje.

“Da se gradska uprava na početku grejne sezone ugledala na druge gradove i prihvatila da se zaduži za 1.000 tona, koliko je procenjeno da bi bilo dovoljno da preturimo zimu, odlučeno je da pomogne sa 100 tona”, naveo je Đorđević.

Preduzeće za stambene usluge i toplifikaciju duguje Republičkim robnim rezervama i AD Nafti 4.200 tona, a dug je reprogramiran na pet godina.

“Bio bih srećan kada bih imao 2.000 tona mazuta, jer bismo, s ovakvim temperaturama, pregurali zimu, ali da bi se obistinio taj san potrebno je 130 miliona dinara”, ocenio je Đorđević.