Građani, sadašnji i bivši učenici pružaju podršku profesorima Gimnazije


03. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Oko 1.000 Građana, sadašnjih i bivših učenika i njihovih roditelja, okupilo se danas u protestnoj šetnji profesora Gimnazije Smederevo, koji se protive uvođenju prinudne uprave i imenovanju za vršioca dužnosti direktora profesoke ruskog jezika Radmile Trajković, koja nema licencu, a koja je uz to i kuma brata gradonačelnice Jasne Avramović. Zajedno su kroz centar grada napravili krug, bez zaustavljanja, kako je ranije dogovoreno sa policijom, ali je “tiha šetnja” prekinuta zvižducima pištaljki, tokom prolaska pored zgrade lokalne samouprave.

Obraćanje javnosti zaposlenih, bivših i sadašnjih učenika škole organizovano je kod Karađorđevog duda.
-Protestujemo i na ovaj način zbog grubog narušavanja ugleda naše Gimnazije, škole sa tradicijom dugom 144 godine. Protestujemo protiv gaženja našeg profesionalnog i ljudskog dostojanstva, protiv udara na integritet prosvete. Ovih dana su radnici Gimanzije suočeni sa raznoraznim pritiscima od strane vršioca dužnosti direktora i lokalnih moćnika. Preti nam se zatvaranjem škole, uručivanjem otkaza,a sve uz pozivanje da nije ispoštovana zakonska procedura o štrajku, sa ciljem da se čekanjem na popunjavanje formulara i raznih obrazaca ne reaguje odmah, već da se u međuvremenu sve relativizuje, zataška i zaboravi – rečeno je na protestnom skupu.

Javnost je upoznata i sa činjenicom da lokalna samouprava ne ispunjava svoje zakonske obaveze prema smederevskim školama.
-Danas se na zakon pozivaju oni koji sve zakone već godinama bezočno krše. Lokalna samouprava izbegava i ne ispunjava zakonske obaveze prema školama, a Gimnazija je samo jedna od njih. Oni koji radnicima ne isplaćuju troškove za prevoz, oni koji ne finansiraju odlazak dece na takmičenja, oni koji ne uplaćuju školama sredstva za održavanje higijene, oni pričaju o zakonu. Gimnazija koju vodi direktor Vučković i u kojoj rade profesori koji svojim ličnim angažovanjem, i pored svih ovih problema, obezbeđuju kvalitetan rad, izgleda da je najveći problem – saopšteno je u ime štrajkačkog odbora koji čini 60 profesora Gimnazije.
Ponovljeno je da razrešeni direktor ima snažnu podršku ne samo profesora, već i Saveta roditelja i Đačkog parlamenta, sadašnjih i bivših đaka, te naglašeno da je njegov rad od strane savetnika Ministarstva prosvete ocenjen maksimalnom ocenom.
-Smatramo da je smederevska Gimnazija nedopustivo zloupotrebljena zarad političkih interesa, nepotizma i ličnih hirova lokalnih moćnika. Mi, radnici Gimnazije, postal smo žrtve stranačkih igara. To se ne sme događati u pravno uređenoj državi, u kojoj se poštuju zakoni i prava njenih građana.
Kolektiv Gimnazije odlučan je u zahtevima da ministarstvo prosvete ukine privremene mere, preispita odluku o razrešenju Školskog odbora i direktora, magistra fizike Milutina Vučkovića, koji je regularno reizabran na konkursu, kao i odluku o imenovanju Radmile Trajković za vršioca dužnosti direktora. Navode i da se protive “uticaju profanih, dnevnopolitičkih i lokalnih mahinacija, i da će istrajati u nameri da znanje, sposobnost i stručnost ostanu važniji od političke podobnosti i kumovskih veza“.

Magistar Jovan Trifunović, asistent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pročitao je tekst peticije koji u elektronskoj formi potpisalo više od 1.000 bivših učenika Gimnazije, a koja je u vidu dopisa prosleđena lokalnoj samoupravi i ministru Srđanu Verbiću, a koji je na našem portal juče u celosti objavljen.

Jedan od potpisnika je i profesor Milorad Milošević, koji je bio učenik generacije školske 1994/1995. godine, sada vanredni profesor na Univerzitetu u Antverpen i gostujući profesor na tri prestižna univerziteta. Njegovo pismo podrške kolektivu Gimnazije javno je pročitano. Skandaloznom je ocenio odluku ministarstva prosvete o uvođenju prinudne uprave, izrazivši očekivanje da će “ministar ispraviti svoju grešku, a ne bi bilo loše ni da se izvini”.

Okupljenima su podršku pružili i punoletni maturanti ove škole, zajedničkim saopštenjem Đačkog parlamenta.
Prinudna uprava u smederevsku Gimnaziju uvedena je odlukom ministara Srđana Verbića u petak 27. februara. Štrajkačkom odboru pristupilo je 60 profesora ove škole. U petak je kolektiv organizovao potpunu obustavu rada, a nastave nije bilo ni u ponedeljak, jer su đaci, iskazujući podršku zaposlenima, odbili da prisustvuju časovima. Od utorka je na snazi skraćenje časova i štrajk se odvija u zakonskim okvirima.