Grad tuži više od 330 roditelja


29. jul 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Početkom nedelje, održana su prva suđenja na kojima će, narednih meseci, roditelji okupljeni u grupi „Nezakonite cene vrtića“ putem tužbi pokušati da se izbore za obeštećenje.

Prošle nedelje, počeli su procesi na osnovu tužbi roditelja, a po zahtevu za odštetu na ime uvećane cene vrtića. Nakon održanog prvog ročišta, sud je naložio veštačenje koje će uslediti u narednom periodu. Za sada je izvesno da će se u ovom procesu, razmatrati 22 kolektivne tužbe, od kojih se svaka odnosi na po 15 ili 16 oštećenih ili više od 330 roditelja ukupno. Podsećamo, nakon saznanja da su odlukom Skupštine, plaćali dvostruko više od zakonom predviđenog udela od 20% u ekonomskoj ceni boravka dece u vrtićima, grupa okupljenih pod nazivom „Nezakonite cene vrtića u Smederevu“ odlučila je da, posle neuspelih razgovora sa gradonačelnicom, obeštećenje potraži kroz tužbe. Sličnih problema bilo je i u nekoliko drugih gradova poput Beograda, Kruševca, Leskovca…

U Kragujevcu su već donete prve presude u korist roditelja, pa će grad morati da im vrati nezakonito naplaćene iznose. Međutim, Kragujevčani su mnogo ranije pokrenuli tužbe, dok Smederevci prve odluke očekuju tek za godinu dana, ali im je, kako kažu, najvažnije što je potvrđeno da su u pravu i da će sudovi stati na stranu roditelja čiji su zahtevi opravdani.