Grad finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje


24. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su nacrt odluke prema kojoj će zainetersovanim parovima bez dece ubuduće biti omogućena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret budžeta grada. Za ovu namenu u narednoj godini iz gradske kase će biti izdvojeno 6,8 miliona dinara.

– Ovom odlukom definišu se uslovi, ustanove i način na koji bračni parovi mogu ovo pravo da ostvare. Maksimalan broj pokušaja koje će grad finansirati je dva, a participacija je jednaka finansijskoj pomoći koju je definisao republički fond za zdravstveno osiguranje. Materjalni status bračnih parova nije ograničavajući faktor, ali može da odnese prevagu u odnosu na broj prijavljenih – rekla je Ljiljana Životić Živanović, član veća za resor rada i socijalne politike.

Parovi mogu ovo pravo da ostvare u jedanaest ustanova koje su predložila stručna komisija. Da bi konkurisali, parovi moraju da imaju državljanstvo Republike Srbije, prebivalište na teritoriji grada i da su venačni ili žive u vanbračnoj zajednici. Uslov je i da par nije uključen u postupak vantelesne oplodnje koji finansira republički Fond za zdravstveno osiguranje, ali da je u postupku vantelesne oplodnje kod jedne od jedanaest utvrđenih ustanova. Odlukom su propisani i posebni uslovi za muškog i ženskog partnera ponaosob. Prednost u ostvarivanju prava imaće parovi koji prvi put koriste sredstva iz budžeta grada, oni koji su imali veći broj bezuspešnih pokušaja, a u obzir prilikom određivanja redosleda uzimaće se i visina prihoda kao i dužina lečenja neplodnosti.

Odbornici opozicije kritikovali su ograničavanje broja pokušaja koje će grad finansirati.
-U neformalnim konsultacijama sa lekarima saznao sam da da tek u trećem ili četvrtom pokušaju vantelesne oplodnje dolazi do uspeha, a mi ograničavamo taj broj pokušaja na dva. Nameće se suštinsko pitanje, šta je onda cilj ove doluke, jer ako je to da se pomogne populaciona politika, onda ograničavanjem broja pokušaja mi ne vodimo računa o tom cilju – istakao je Perica Đorđević iz DS-a.

-Za dva pokušaja smo se opredelili po analogiji sa republičkim Fondom, koji takođe finansira po dva pokušaja. Parovi koji se prijave kod nas, mogu da se prijave i za serdstva iz republičkog fonda, te tako mogu na teret budžeta da ostavare pravo na ukupno četiri pokušaja – pojasnila je Živanovićeva.

Od 2008. godine do danas finansijsku pomoć grada za vantelesnu oplodnju dobio je 71 par, uspešno je bilo 12 pokušaja, a rođeno 16 beba na teritoriji Smedereva. U ovoj godini to pravo ostvarilo je devet parova, kojima bi, kako je najavla Životićeva, sredstva trebalo da budu uplaćena do kraja godine.