Gosti iz Njujorka i Pekinga zapevali “Tamo daleko”


Umetnici iz Kine i SAD na koncertu u Centru za kulturu u Smederevu. Nastupile Jasmina Trumbetaš Petrović i Vanže Žang

SMEDEREVSKA publika uživala je u nastupu vrhunskih operskih izvođača iz Srbije, Kine i Sjedinjenih Država, koji su preksinoć održali gala koncert.

Nastupali su soprani Jasmina Trumbetaš Petrović i Vanže Žang, prvakinja Pekinške opere, violinista Čuen Juen, član orkestra Metropoliten opere u Njujorku, kao i Jia Ši na klaviru. Izvođače je pratio umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”.

Poseban pečat umetničkom događaju dao je dirigent Gregor Bukalter, istaknuti član Metropoliten opere u Njujorku. Inače, vođa orkestra Metropliten opere nastupao je do sada sa velikim imenima, kao i sa srpskim solistima Željkom Lučićem i Davidom Bižićem.

Uprkos prvobitnom razočaranju jer je koncert, zbog vremenskih neprilika, umesto na zidinama srednjovekovne Smederevske tvrđave, održan u dvorani Centra za kulturu, ljubitelji ove umetnosti prisustvovali su prvorazrednom događaju, a sala je bila ispunjena skoro do poslednjeg mesta. Nekadašnja prestonica srpske despotovine, na najbolji mogući način postala je mesto spajanja umetnika iz Pekinga, Njujorka i Beograda.

Publika je imala priliku da uživa u operskim arijama koje su napisali Rosini, Mocart, Pučini i Verdi, a poslednja numera je izazvala ovacije i poneku suzu: gosti iz Pekinga i Njujorka zapevali su “Tamo daleko”!

Pre nastupa u Đurđevom gradu, gala koncert održan je i u beogradskoj “Kombank dvorani”.

KULTURNO LETO

KONCERT je realizovala organizacija Global Intercultural Performing Arts Cast iz Njujorka, u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo i gradom Smederevom, koji ovog leta ljubiteljima umetnosti pruža bogat program: u julu je održan Teatar u Tvrđavi, u avgustu će biti “Dunav film festival”, a drugog vikenda u septembru “Smederevska jesen”.

Izvor: Večernje novosti