Gorica Popović: Nušić je moja inspiracija


29. januar 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Glumica Gorica Popović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo koju dodeljuje festival “Nušićevi dani” u Smederevu, izjavila je danas Tanjugu da joj ta nagrada prija i da veoma voli Nušićevo delo, koje je inspiracija i za njene autorske projekte.

“Naravno da nagrada prija, pogotovo što nosi ime našeg velikog komediografa koga izuzetno volim i sa kojim sam nekako i rasla. U mojoj kući je postojalo staro izdanje ‘Gece Kona’ – Sabrana dela Nušića, tako da sam ga još kao dete čitala i znam ga baš dobro. Nisam ga puno igrala, ali veoma ga volim i jako mi je drago što sam dobila tu nagradu”, rekla je ona.

Popovićeva je podsetila da je u svom rodnom Kragujevcu pre nekoliko godina igrala Sarku u “Ožalošćenoj porodici” i da je za tu predstavu pravila kostime i songove, što voli da radi pored svog osnovnog posla.
“Imam i svoju monodramu ‘Gospođa Milihbrot’ koju sam napravila od Nušićevih priča. Premijera je bila u ‘Modernoj garaži’, a posle sam je igrala svuda redom, više od 160 puta. To je jedan nušićevski kalambur o veseloj udovici koja priča o svom braku i mužu koji je otišao prerano, tvrdi da nije kriva, a u stvari se vidi da mu je ona došla glave”, ispričala je Popovićeva.