Godišnjica Narodne biblioteke Smederevo


27. april 2012. KULTURA – Izvor: FoNet – Narodna biblioteka Smedereva objavila je 35. broj časopisa Mons Aureus (Zlatno brdo), u okviru obeležavanja 166. godina postojanja ove ustanove u kulturi.

Glavni i odgovorni urednik časopisa i direktor Narodne biblioteke Smedereva Dragan Mrdaković izjavio je za FoNet da objavljivanje novog broja predstavlja veliki uspeh u ovim kriznim vremenima.

“Časopis koncepcijski sadrži desetak rubrika i tematskih celina, od savremene srpske i svetske poezije, proze, književne, likovne i pozorišne kritike, prikaze, osvrte, muzičku scenu”, rekao je Mrdaković i dodao da časopis takođe promoviše tekstove istoriografske sadržine.

On je istakao da je časopis koncipiran tako da bude afirmisana smederevska baština i autori, ali i da bude otvoren za srpsku kulturu uopšte, a kada je moguće i evropsku. U tom smislu, ovaj časopis potpuno opravdava svoje postojanje i visoko je ocenjen od stručne javnosti, izjavio je Mrdaković.

Objavljivanje ovog broja časopisa Mons Aureus, koji svakako prevazilazi lokalne okvire, pomogli su Ministarstvo kulture i grad Smederevo.

Obeležavanje Dana biblioteke u Smederevu biće završeno u ponedeljak, izložbom Gorana Filipovića u Galeriji savremene umetnosti na Trgu, pod nazivom “Obzorja Zlatnog brega”.