Gitarista iz Smedereva na Kolarcu


Gitarista Vojin Kocić održaće 3. januara u Kolarčevoj zadužbini Novogodišnji koncert kada će mu biti uručena i nagrada “Art linka” – Najperspektivniji mladi umetnik u 2010. godini.

Voja je u potpunosti posvećen muzici i vredno priprema Novogodišnji koncert na Kolarcu, 3. januara, ali i koncerte tokom naredne godine po Evropi, izjavili su roditelji zvanično “najperspektivnijeg mladog umetnika u 2010. godini”.

Najavljeni program činiće dela vrhunskih kompozitora – Baha, Merca, Rodriga, Barioza, Regondija. Organizatori koncerta su Centar za muziku i “Art link”, a ulaz je slobodan.

Mladi umetnik se, takođe, priprema za nagradne koncerte koje će naredne godine imati po Evropi, prvi u Parizu.

“Održaće i sedam nagradnih koncerata po Italiji, a ujedno se priprema za odlazak u Keln na dalje školovanje kod eksperta za baroknu muziku Huberta Kapela”, potvrdili su Vojinovi roditelji, Brankica i Zvonko Kocić. Oni su dodali da je Kapel jedan od Vojinovih uzora, pošto je naročito zainteresovan za muziku Baha.

Vojin Kocić je rođen 1990. u Smederevu, gde je klasičnu gitaru počeo da uči kod profesora Jovice Miloševića. U Beogradu je završio srednju muzičku školu “Josip Slavenski” u klasi profesora Darka Karajića, a sada je student druge godine Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Tošića.

Na nacionalnim takmičenjima osvojio je sedam prvih i specijalnih nagrada, a posebno su zapaženi uspesi na evropskim takmičenjima za mlade gitariste: četiri prve i specijalne nagrade na “Gitar art” – festivalu u Beogradu, prve i specijalne nagrade na “Šestom Ana Amalia kompetišen – 2003” u Vajmaru, na Trećem evropskom takmičenju Andreas Segovia – 2004 u Velbertu, kao i prvo mesto i specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju “Gitar festival – 2007”, u Splitu.

Održao je više od 30 solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i zapažene koncerte sa najboljim srpskim orkestrima – Simfonijski orkestar RTS, Sveti Đorđe, Dušan Skovran, a sa samo 13 godina nastupao je u Centru “Sava” s kamernim orkestrom “Atina Kamerata” iz Atine. Nastupao je i na Prvom kraljevskom koncertu u čast prestolonaslednika Karađorđevića.

Vojin je za postignute uspehe nagrađen Svetosavskom poveljom za 2007. godinu, nagradom “Beogradski anđeo” i nagradom Fonda za mlade talente Republike Srbije 2006. godine.